Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че целта на правителството

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че целта на правителството
Коментари Харесай

Ердоган готви ново икономическо чудо в Турция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган разгласи, че задачата на държавното управление е да понижи ценовия напън върху семействата и съобщи, че се чака рекорден експорт до края на годината.

" Ще понижим инфлацията, която от известно време е главоболие за нас и за света, още веднъж до едноцифрено число ", сподели Ердоган на събитие на Асамблеята на турските експортьори в Истанбул.

Инфлацията е подчертана като приоритет за Ердоган, който пренареди екипа си в региона на стопанската система, откакто завоюва преизбирането си на 28 май.

" С премахването на изборната неустановеност ръцете ни са по-силни в това отношение ", акцентира той.

Годишната инфлация в Турция се намали до под 40% през май, което е незабравим прогрес след достигането на 24-годишен връх от 85,5% през октомври предходната година.

Ердоган назначи уважаваният Мехмет Шимшек за министър на финансите и хазната, а Хафизе Еркан, някогашен банкер от " Уолстрийт ", за шеф на централната банка.

Назначенията са сигнал, че новоизбраното държавно управление може да предприеме промени в икономическата политика. До наскоро Ердоган защитаваше погрешната теза, че ниските лихви водят до намаление на инфлацията.

После турският президент съобщи поддръжката си за по този начин наречения " нов стопански модел ", който дава приоритет на ниските лихвени проценти. Целта на модела е да се реализира ценова непоклатимост посредством понижаване на разноските по заемите, стимулиране на производството, вложенията и износа и преобразяване на хроничните дефицити по настоящата сметка в остатъци, с които да се подтикват икономическият напредък и растежът на приходите. Този метод не се ползва единствено в Турция, само че и в Китай, и в други разрастващи се стопански системи. Огромният риск, който крие е от прегряване на стопанската система и хиперинфлация.

В мненията си от предходната седмица Ердоган съобщи, че Шимшек ще предприеме бързи стъпки в съгласуваност с централната банка, сигнализирайки, че Турция ще се върне към повишението на лихвените проценти за битка с инфлацията.

Анализаторите на водещи капиталови банки в този момент чакат централната банка на Турция да увеличи главния си лихвен % на съвещанието на 22 юни.

Ердоган също по този начин приветства динамичността на износа макар множеството световни провокации и опустошителните трусове, които засегнаха югоизточния район на страната при започване на февруари.

" Въпреки отрицателните световни стопански вероятности желаеме да увеличим износа си до 265 милиарда $ в края на тази година и 285 милиарда $ през идната ", означи той.

Ако това бъде реализирано, ще е трети следващ годишен връх. През 2022 година Турция осъществя експорт на стойност над 254 милиарда $, след 225,4 милиарда $ през 2021 година

" Ще сведем до най-малко енергийната тежест, която е най-големият ни проблем във външната търговия, с газ от Черно море, АЕЦ " Аккую " и възобновими източници ", съобщи Ердоган.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР