Президентът на Турция Реджеп Ердоган многократно призова за по-евтини кредити

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган многократно призова за по-евтини кредити
Коментари Харесай

Moody`s понижи рейтинга на Турция заради политически и икономически риск

Президентът на Турция Реджеп Ердоган неведнъж прикани за по-евтини заеми за стимулиране на стопанската система, което кара вложителите да са загрижени по отношение на политическия напън върху политиката на централната банка

Още по тематиката
Частните компании се отдръпнаха от плана за първата турска АЕЦ

Според корпоративни източници на Анадолската организация повода е, че не могат да одобряват комерсиалните параметри на предварителния контракт от юни 2017 година
6 фев 2018
Турция ще прави канал сред Мраморно и Черно море, с цел да облекчи трафика през Босфора

Мегапроектът е следващият сигнал за икономическите желания на Ердоган в Европа
16 яну 2018 Международна организация Moody`s намали рейтинга на Турция поради продължаващото намаляване на турските политически и стопански институции, както и поради повишените опасности от огромния недостиг по настоящата сметка, оповестява Reuters. Оценката е намалена с една степен от Ba1 до Ba2 със постоянна вероятност. Нивото е подинвестиционно (junk - боклук), каквото беше и предходното, и това значи, че вложенията в турски облигации или различен дълг са рисковани и имат умозрителен темперамент. Рейтинговата организация отбелязва огромните потребности на Турция от външно финансиране и влошаващия се политически климат.

През септември 2016 година Moody`s към този момент намали турския рейтинг до степен Ba1 след опита за прелом, който подкопа инвеститорското доверие към в миналото възприеманата за една от най-обещаващите страни с нововъзникваща пазарна стопанска система. Подинвестиционен рейтинг на страната дават и другите две огромни интернационалните организации – S&P и Fitch.

Проблемите

" Правителството към момента е ориентирано към краткосрочни ограничения, във щета на ефикасната парична политика и на съществени стопански промени ", означават от Moody`s.

Турските финансови пазари значително подцениха новината за понижаването на рейтинга. Лирата се намали леко до 3.8075 по отношение на $ в четвъртък сутринта при курс от 3.8035 при затваряне в сряда. Основният показател на фондовата борса в Истанбул е с 0.13% по-висок при започване на деня.

Банкер дефинира понижението като изненадващо, което може да окаже прочут напън върху турските пазари денем, въпреки че съгласно него няма действителна основна разлика сред рейтингите Ва1 и Ва2.

" Мисля, че това решение отразява хода на връзките сред Турция и Съединени американски щати, защото не сме на друго място в стопански смисъл спрямо това, където бяхме преди една година ", споделя банкерът, който избира името му да не се загатва. Отношенията сред съдружниците от НАТО се изостриха по редица въпроси, в това число поддръжката на Съединени американски щати за сирийска кюрдска милиция, която Анкара преглежда като терористична група.

Споменатите опасности не са нови за пазара, а фокусът е най-много върху световните опасности, а не върху локалните, счита анализаторът в BNP Paribas/TEB Еркин Изик.

Външни опасности

Moody`s обръща внимание от покачвания риск от външен потрес заради огромния недостиг по настоящата сметка на страната и по-високия външен дълг. В сряда Турската централна банка резервира лихвите без смяна и разгласи, че ще продължи политиката си, с цел да се оправи с двуцифрената инфлация. Президентът на Реджеп Ердоган неведнъж прикани за по-евтини заеми за стимулиране на стопанската система, което кара вложителите да са загрижени по отношение на политическия напън върху политиката на централната банка. През 2016 година Ердоган разкритикува решенията на рейтинговите организации и упрекна Moody`s във взимане на политическо решение.

Турция зависи от вложенията, с цел да финансира недостига си по настоящата сметка, който е един от най-големите в Г-20, и да обслужва външния си дълг. Намаляването на рейтинга може да докара до по-високи лихви, които страната ще би трябвало да заплаща при външното си финансиране. През предходната година дефицитът по настоящата сметка на Турция набъбна с 42% до 47.1 милиарда $ и надвиши държавната прогноза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР