Президентът на Световната антидопингова агенция (УАДА) Крейг Рийди заяви на

...
Президентът на Световната антидопингова агенция (УАДА) Крейг Рийди заяви на
Коментари Харесай

Съдбата на руската лаборатория се решава от УАДА до края на годината

Президентът на Световната антидопингова организация (УАДА) Крейг Рийди съобщи на конференция в Баку, че съветската страна е удостоверила готовността си да одобри тяхна делегация. Това ще се случи на 28-и ноември, когато екип на УАДА ще посети Московската лаборатория на Руската антидопингова централа.

Посещението е част от съглашението сред УАДА и съветското държавно управление, което оказа помощ на националната антидопингова лаборатория да се възвърне през септември след близо тригодишна възбрана за активност, наложена поради държавна политика в допингирането на спортисти и прикриването на позитивните резултати.

Споразумението от септември даде на Русия краен период 31-и декември да даде цялостните данни от работата на лабораторията, затворена от 2015-а година насам. Русия също по този начин е задължена да съобщи някои изискуеми проби за ново проучване до 30-и юни идната година.

"Ние имаме безспорната цялостна и писмена гаранция, че това ще бъде направено от управляващите в Русия и няма вид срокът от 31-и декември да не бъде спазен. Смятам, че планът се движи изцяло в границите, които са заложени, добави Рийди.

Руските управляващи обичайно постепенно правят работата си и извършват отговорностите по съглашението, само че Рийди съобщи, че е получил писмо от министъра на спорта Павел Колобков часове преди срещата през днешния ден.

"Нашето желание е да изпратим в Русия екип от най-високо квалифицираните експерти по казуса. Bсички знаят какво са помолeни да дават руснаците. Експертите ще го одобряват и съм изцяло убеден, че имаме нужните хора ", сподели Рейди. "Това ще реши обстановката, която имаме с съветските управляващи ".

"Имейлите от лабораторията, разкрити в следствието на лабораторията, разкрити в следствието на УАДА, демонстрираха рутинно покриване на допинг-нарушения от топ съветски спортисти. Не е ясно върху какви проби би могло да се извърши повторното тестване на съхраняваните проби, защото личният състав твърди, че е унищожил повече от 1400 проби през 2015 година, с цел да попречи на следствията на ЮСАДА.

"Руските правоохранителни органи запечатаха лабораторията за личното си следствие, което до момента се е фокусирало върху обвиняването на някогашния лабораторен шеф и информаторът на УАДА Григорий Родченков. Родченков описа освен за нарушаванията и лъжливите резултати и демонстрации, само че и за подлъгането на чисти спортисти в приемането на неразрешени субстанции.

Руският министър на спорта съобщи, че е постигнал съглашение с УАДA за достъп до лабораториите и добави, че е бил в контакт с политическата власт в страната.

Руската антидопингова организация може още веднъж да бъде спряна от активност, в случай че просрочи датата 31-и декември, само че Колобков не има вяра, че това ще се случи.
"Ние сме изцяло наясно с нашите отговорности, тъй че работим за повдигането на имиджа на съветския спорт, съобщи съветският състезателен министър.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР