Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще изпрати свой представител

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще изпрати свой представител
Коментари Харесай

Пендаровски със свой представител при откриването на на клуба в Благоевград

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще изпрати собствен представител на откриването на по този начин наречения Македонски културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград, оповестява БНР.

Пендаровски е получил покана, само че е дал отговор, че на събитието ще участва секретарят на кабинета му Миле Бошняковски.

По-рано Пендаровски изрази изненада за какво не е поканен на събитието, което по думите му е първото, проведено от македонци в България, откогато Северна Македония е самостоятелна страна.  

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски прикани политиците в Северна Македония да поведат борба за победа над България в Европейската комисия, съобщи БНР. В изявление за македонската медия А1он Мицкоски сподели:

„ България може да блокира когато изиска и както изиска. Ако ние в Брюксел победим България, това ще е исторически миг.

Според него е допустимо " да има смяна в преговорната рамка " на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

В неделя Мицкоски ще участва на откриването на по този начин наречения Македонски културен клуб „ Никола Вапцаров " в Благоевград:

„ България може да го одобри за провокация, само че ние не отваряме културен македонски център, чието име е на потвърден помощник на фашистите, македонският народ е антифашистки и по този начин е основал своята страна на основата на битката против фашизма и тези две неща не могат едно с друго да се свързват. Второ, ние не отхвърляме идентичността на България, те отхвърлят нашата, и в това има основна разлика. “

Министерството на външните работи през вчерашния ден съобщи, че не разясняват начинания на частни лица, само че вижда " провокация " в идването на македонски представители с безапелационна антиевропейска увереност за откриването на клуба. Семейството на българския стихотворец съобщи, че не е давало единодушието си клубът да носи името му, а и че самият Вапцаров се е самоопределял като българин.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР