Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски направил среща през януари

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски направил среща през януари
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Президентът Пендаровски е инициаторът на черните списъци в Северна Македония

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски направил среща през януари или февруари с техните служби, където станало ясно, че основателя на " черните описи " е точно той. Това сподели пред bTV евродепутатът Андрей Ковачев.

По думите му тези описи включвали и евродепутати. Ковачев акцентира, че в тях са 99 от българите.

Според Ковачев в случай че кажеш, че Гоце Делчев се е определял като българи, няма да можеш да влезеш в Македония. " Може да вкарат заявления на границата и в случай че подпишеш, че Гоце Делчев се е дефинира като българин няма да можеш да влезеш в страната ".

По думите му тематиката със съседката ни е доста дълга, а началото и е още от 90-те години откакто България подкрепила основаването на Северна Македония след разпада на Югославия.

Ние бяхме токова въодушевени, че не сметнахме за належащо да изясним нашите проблеми отвън територията на България. Смятахме, че по приятелски ще успеем да преодолеем, наслагването с няколко десетилетия, ненавист и фалшификации и по този метод сами да надмогнем проблемите ", акцентира Ковачев.

По думите му над 25 години сме мълчали по тематиката, само че увери, че във всяка декларация в Европейски Съюз написа за дискриминирането към българите.

" Категорично България не се държи със Северна Македония, по този начин както Русия с Украйна истината е противоположна ", съобщи евродепутатът.

" Човешките права са основни за Европейски Съюз. В Скопие, в случай че заявиш, че си българин е проблем. Тази страна е кандидат-член за Европейския съюз. Призовавам Народното събрание да одобри незабавно измененията в закона за българско поданство ", сподели той.

" Имаме една страна, в която инерцията от югославската идеология продължава и в този момент Не споделям, че сме идеални, само че и в прилежащите има доста проблеми. И двете страни имам да извървим дълъг път ", безапелационен бе Ковачев.

По думите му историческата комисия е безусловно блокирана и не работи. " Истината за историята не може да води до дискриминация на в този момент живеещи хора. Няма по какъв начин да ни накарате да си замълчим за дискриминирането и за истерически обстоятелства ", приключи евродепутатът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР