Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски направил среща през януари

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски направил среща през януари
Коментари Харесай

Ковачев: Стево Пендаровски е инициаторът на черните списъци

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски направил среща през януари или февруари с техните служи, където станало ясно, че основателят на  " черните описи "  е точно той.  Това сподели евродепутатът Андрей Ковачев.

По думите му тези описи включвали и евродепутати. Ковачев акцентира, че в тях са 99% от българите.

Според Ковачев в случай че кажеш, че Гоце Делчев се е определял като българи, няма да можеш да влезеш в Македония. " Може да вкарат заявления на границата и в случай че подпишеш, че Гоце Делчев се е дефинира като българин няма да можеш да влезеш в страната “, сподели той пред bTV.

По думите му тематиката със съседката ни е доста дълга, а началото и е още от  90-те години, откакто България подкрепила основаването на Северна Македония след разпада на Югославия.

" Ние бяхме токова въодушевени, че не сметнахме за належащо да изясним нашите проблеми отвън територията на България. Смятахме, че по приятелски ще успеем да преодолеем, наслагването с няколко десетилетия, ненавист и фалшификации и по този начин сами да надмогнем проблемите “, акцентира Ковачев.

По думите му над 25 години сме мълчали по тематиката, само че увери, че във всяка декларация в Европейски Съюз написа за дискриминирането към българите.

" Категорично България не се държи със Северна Македония, по този начин както Русия с Украйна, истината е противоположна “, съобщи евродепутатът.

" Човешките права са основно за Европейски Съюз. В Скопие, в случай че заявиш, че си българин е проблем. Тази страна е кандидат-член за Европейския съюз. Призовавам Народното събрание да одобри незабавно измененията в закона за българско поданство “, сподели той.

" Имаме една страна, в която инерцията от югославската идеология продължава и в този момент. Не споделям, че сме идеални, само че и в прилежащите има доста проблеми. И двете страни имаме да извървим дълъг път “, безапелационен бе Ковачев.

По думите му историческата комисия е безусловно блокирана и не работи. " Истината за историята не може да води до дискриминация на в този момент живеещи хора. Няма по какъв начин да ни накарате да си замълчим за дискриминирането и за исторически факти “, приключи евродепутатът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР