Президентът на Северна Македония определи поведението на България през последните

...
Президентът на Северна Македония определи поведението на България през последните
Коментари Харесай

Пендаровски: Поведението на България през последните години е като зле научена гръцка лекция

Президентът на Северна Македония дефинира държанието на България през последните години като " зле научена гръцка лекция ". " Това, което България говореше преди 2 години, се промени, тъй като никой не разбираше какво желаят, като говореха за история. И желаеха нещо, обвързвано с човешките права, за което знаеха, че не може да се извърши ", уточни Пендаровски, разяснявайки нужното болшинство от 2/3 в Народното събрание на Република Северна Македония, с цел да бъде изменена конституцията на страната. Той уточни и това, че Република Северна Македония, е послушала препоръките извън и не е разрешила задоволителна бистрота през интервала на договарянията.



В момента в Брюксел няма стратегическо мислене, а Руската федерация злоупотребява с митингите в Република Северна Македония, счита президентът на страната Стево Пендаровски. В над едночасово изявление за телевизия TV21 той отговори на огромен брой въпроси, които предлагането за преговорна рамка породи в страната.

По думите му в първия вид на предлагането на към този момент завършилото френско ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз е била планувана първа междуправителствена конференция, само че не и действителен старт на договаряния, до момента в който не бъде изменена конституцията на страната. Когато президентът на Франция Еманюел Макрон го е попитал по какъв начин да отговорят на настояванията на Република Северна Македония, без да се постанова предлагането да влиза още веднъж в българския парламент, той е предложил влизането на скрининга след първата междуправителствена конференция, и незабавно след смяната на конституцията и вписването на българите в нея, без спомагателни условия - старт на договаряния.

Според Пендаровски протичащото се с Република Северна Македония е казус " в невиждани размери ", Европа се срами от това, че е трябвало страната да промени името си, и че 17 години е със статут на кандидат-член на Европейски Съюз. " Имахме въпрос на референдума, в който Европейски Съюз беше упоменат наедно и до участието в НАТО. Нека не се лъжем, българската обсада пристигна, откакто към този момент имаше необявена френска обсада, която оферираше нова методика, и три години след 2019 година, нито Сърбия нито Черна гора на практика не са почнали договаряния " сподели президентът на Република Северна Македония.

Пендаровски счита, че с даването на Украйна на статут на кандидат-член, Европейският съюз е нарушил главните правила на разширението. " Това в никакъв случай не се е случвало. Страната е в разгара на война. Мисля, че самите украинци знаят, че в такава обстановка никакви промени не може да бъдат направени. На процедура вие си играете с главните правила на разширението ", сподели той.

Що се отнася до Република Северна Македония, съгласно него това е идеална опция да се оформи обща позиция на политическите партии за бъдещето на страната. " Нека останем проформа на европейските релси с това предложение. Година и половина ще има скрининг, тъй че когато пристигна моментът за смяна на конституцията, ще има и избори. Тогава който и да завоюва, ще би трябвало да придвижва процеса. И ще забележим дали ще търси болшинство от 2/3 или други други възможности за страната ", уточни Пендаровски, съгласно който сега поляризацията в Република Северна Македония е невиждана, само че " и Европейски Съюз не е същият спрямо 90-те години (на предишния век), а какъв ще бъде след 10 години никой не знае ".

" Още преди три години историческата комисия одобри формулата за цар Самуил, само че се чакаше тя да бъде оповестена, тъй като не всичко беше контрактувано. Имаме подписан и първи протокол с България, в който се загатват Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев и има периоди. Тогава говорихме с Бойко Борисов (по това време министър председател на България) и той смяташе, че в случай че няма период, в никакъв случай няма да се свърши работа ", разяснява Пендаровски и разясни: " Историческата комисия е формирана от 7 македонци и 7 българи. Ако и двете страни са съгласни с избрана дефиниция, те дават рекомендации и на двете държавни управления. Ако двете държавни управления са съгласни, изпращат го в отрасловото министерство - към МОН, в случай че става дума за учебник - те си намират създатели. Подчертавам думата " рекомендация ". В последна сметка цялата отговорност носи единствено създателят на учебника. Ако комисията не се контракти за историческите персони, ще има обсада, несъгласие от България. "

- Потвърждавате причините на опозицията - разяснява водещият изявлението.

- Такъв е процесът на евроинтеграцията - отговори Пендаровски.

Според него процедурата в страната е спазена, откакто държавното управление е изпратило предлагането за преговорна рамка в Народното събрание, и би било добре " и опозиционни македонски партии да го поддържат ". " Съветът ми към всички, които имат алтернатива във връзка с предлагането, е да преценяват кое ще бъде добре за страната, вместо да мислят за идващите избори ", сподели Пендаровски. Коментирайки митингите в Република Северна Македония, той съобщи, че " Руската федерация злоупотребява с митингите на жителите " и че " хора от прилежащи страни, са пристигнали в (страната), с цел да предизвикат произшествия ". Пендаровски обаче отхвърли да каже детайлности по тематиката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР