Президентът на САЩ заяви пред еврейските лидери, събрали се в

...
Президентът на САЩ заяви пред еврейските лидери, събрали се в
Коментари Харесай

Байдън: Нападението на Хамас е най-смъртоносният ден за евреите след Холокоста

Президентът на Съединени американски щати съобщи пред еврейските водачи, събрали се в Белия дом в сряда: " Това нахлуване беше акция на чиста свирепост - не просто ненавист, а чиста свирепост - против еврейския народ ", предадоха световнте медии.

 

" Мълчанието е съучастничество ", сподели Байдън. " Аз отхвърлям да мълча ". Той съобщи, че е разговарял още веднъж с Бенямин Нетаняху и че Съединени американски щати " усилват " спомагателната военна помощ за Израелските отбранителни сили.

 

Той добави, че разполагането на американски военни кораби и самолети по-близо до Израел би трябвало да се преглежда като сигнал към Иран, който поддържа ислямистките групировки Хамас и ливанската Хизбула. " Ние ясно декларирахме на иранците: Бъдете деликатни ", сподели Байдън.

 

Около 4,30 ч. сутринта в четвъртък израелските военни оповестиха, че нанасят " огромен удар " по цели, принадлежащи на Хамас, в Газа. Тя не даде детайлности. Очаква се през идващите дни Израел да стартира сухопътна атака в Газа в отговор на съботните набези на Хамас, при които, както е известно досега, са починали 1200 израелци. Израел счита, че Хамас държи към 150 израелски заложници в Газа.

 

Небал Фарсах, представител на палестинския Червен полумесец, съобщи, че ударите са били продължителни спрямо предходни набези. " Но в този момент няма нито една минута. Ето за какво жертвите не престават да се усилват и усилват ", сподели той.

 

Единствената електроцентрала в Газа е с изчерпано гориво в изискванията на затягаща се блокада, което поражда особени опасения за лечебните заведения в анклава. " Скоро всички услуги, които са жизненоважни за оцеляването на популацията, в това число лечебните заведения, няма да действат ", съобщи Центърът за човешки права Mezan в Газа.

 

Броят на починалите в Газа набъбна до 1200 души, а ранените са към 5600, оповестяват палестинските медии, като се базират на здравното министерство на Газа.

 

Броят на разселените от войната поданици на Газа е повишен до 338 000 души, заяви Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси, като към 65 % от тях са потърсили леговище в приюти или учебни заведения. Населението на анклава е 2,3 млн. души.

 

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отпътува за Близкия изток , с цел да покаже трайната поддръжка на Вашингтон за Израел, да се опита да обезпечи освобождението на заложници, в това число американци, и да предотврати експлоадирането на по-широка война, предадоха международните медии.

 

Очакваше се Блинкен да дойде в Израел в четвъртък и да посети и Йордания. Палестински публични лица обявиха, че той ще се срещне с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас.

 

Байдън приказва, откакто израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, към което се причисли Бени Ганц, почитан представител на опозицията и някогашен министър на защитата.

 

Нетаняху, Ганц и Йоав Галант, министър на защитата, образуват " боен кабинет ", до момента в който израелските войски не престават да се струпват в южната част на страната в подготовка за предстояща сухопътна инвазия.

 

В телевизионно послание късно в сряда Нетаняху разказва жестокостите, осъществени по време на нападението през уикенда от бойци на Хамас, които по думите му са застрелвали деца в главата, изгаряли са живи хора, изнасилвали са дами и са обезглавявали бойци. " Всеки член на Хамас е мъртъв човек ", сподели той. " Ние ще го смажем и унищожим ".

 

Ганц съобщи пред израелските жители, че новосформираното държавно управление е " единно " и готово да " изтрие това нещо, наречено Хамас, от лицето на земята ".

 

Байдън съобщи, че е разговарял още веднъж с Нетаняху в сряда, което е четвъртият им диалог през последните дни, и му е споделил, че Израел би трябвало да в отговора си против Хамас.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР