Президентът на САЩ Доналд Твърд потвърди ангажираността на страната си

...
Президентът на САЩ Доналд Твърд потвърди ангажираността на страната си
Коментари Харесай

LNG терминалът в Александруполис и гръцко-българският интерконектор във фокуса на срещата Тръмп-Ципрас


Президентът на Съединени американски щати Доналд Твърд удостовери ангажираността на страната си към икономическото възобновление на Гърция по време на срещата си с министър-председателя на страната Алексис Ципрас, съобщи Voice of Amercia.

Преговорите сред двамата политици са се фокусирали най-много върху икономическите връзки, енергетиката и защитата.

Официален Вашингтон още веднъж удостовери мощния интерес, който има към Балканите и енергийните планове, изключително в газовата сфера. Доналд Тръмп разяснява след срещата си с Алексис Ципрас, че една от значимите тематики, която и двамата са разискали, е обвързвана с енергетиката. Страната поддържа напъните на Гърция да стане енергиен център на Балканите. Това включва построяването на терминала за полутечен газ (LNG) край Александруполис и газовата връзка сред България и Гърция – IGB.

Тези уреди ще създадат допустимо навлизането на полутечен газ от Съединени американски щати в Югоизточна Европа. „ Ще създадат живота на хората сигурен и ще основат работни места “, изясни Тръмп по време на взаимната конференция с гръцкия министър председател.

Припомняме, че и двете уреди са приети за планове с общностно значение за Европейски Съюз, тъй като дават опция за диверсификация на газовите доставки в Европа.

След дълъг интервал на закъснение реализацията на новата газова връзка в този момент се движи по проект и упованията са до края на годината да бъдат оповестени и първите търгове за избор на строител и в двете страни. Терминалът за полутечен газ също притегля инвеститорски интерес – преди дни стана ясно, че гръцката газова компания DEPA се причислява към плана. Интерес има от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Ципрас съобщи, че страната му е направила огромен стопански скок напред и „ изоставя икономическият модел, който ни докара до рецесията “. Той съобщи, че двете страни „ ценят свободата и демокрацията “ и че договарянията ще оказват помощ „ стратегическото партньорство да се ускори “.

На собствен ред Тръмп означи разноските на Гърция за защита и уточни, че страната може да закупи американски изтребители Ф-16 на сумата от 2,4 милиарда $. Той уточни, че това ще сътвори хиляди работни места в Съединени американски щати.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР