Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в никакъв случай

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в никакъв случай
Коментари Харесай

Тръмп изключи либийския модел за денуклеаризация на Северна Корея


Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че никога не би предложил " либийския модел " за денуклеаризация на Корейския полуостров, съобщи Франс прес. Той направи изказване пред публицисти, пристигнали да отразят срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

С това Тръмп отхвърли изказването на своя консултант по националната сигурност Джон Болтън, който съобщи преди няколко дни, че администрацията употребява този метод за модел за идните договаряния. Думите му провокираха недоволството на Пхенян.

Тръмп акцентира, че Либия е била опустошена, само че не е имало съглашение, предвиждащо запазването на Муамар Кадафи на власт. Президентът на Съединени американски щати увери, че проектите за провеждането на срещата на високо ниво сред него и севернокорейския водач Ким Чен-ун не се трансформират. Страните договарят за избора на място, като че ли нищо не се е случило.

" Нищо не са ни споделили. Четем същите източници, които и вие ", съобщи Тръмп.

Ако се стигне до среща, тя ще се състои, а в случай че не, Съединени американски щати ще продължат напред, добави президентът, представен от Ройтерс.

Тръмп акцентира, че в случай че Ким Чен-ун одобри да денуклеаризира Северна Корея, " той ще получи подкрепи, които ще бъдат доста мощни ", съобщи Асошиейтед прес.

Пхенян твърди, че се нуждае от нуклеарни оръжия, с цел да подсигурява сигурността си, базирайки се на образеца на Муамар Кадафи, който беше свален и погубен от бунтовници през 2011 година, откакто през предходното десетилетие се отхвърли от нуклеарната си стратегия.

Тръмп обаче акцентира, че на срещата няма да бъде обсъждан въпроса за броя на американските военни в Южна Корея.

По-късно Белият дом увери, че американският президент Доналд Тръмп е " подготвен " да се срещне със севернокорейския водач Ким Чен-ун както бе планувано за средата на юни в Сингапур, макар подозренията, които надвиснаха дали историческата среща ще се състои, предадоха международните организации.

" Ако севернокорейците желаят среща, ние ще бъдем на нея. Няма смяна в нашия график. На този стадий ние продължаваме с приготовленията ", сподели говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

" Това бе покана, която Северна Корея ни насочи и ние приехме и продължаваме да се придвижваме напред с приготовленията ", повтори тя.

Същевременно Пентагонът заяви, че не се водят полемики за понижаване на мащабите на бъдещите военни учения сред Съединени американски щати и Южна Корея, провокирали гнева на Северна Корея в навечерието на плануваната среща на върха Северна Корея - Съединени американски щати, съобщи Ройтерс, като цитира говорителката на Пентагона Дейна Уайт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР