Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че израелско-палестинският мирен процес

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че израелско-палестинският мирен процес
Коментари Харесай

Тръмп заплашва да спре финансовата помощ за палестинците

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп призна, че израелско-палестинският кротичък развой е в застой и заплаши, че ще спре американската финансова помощ за палестинската самостоятелна власт, заяви Асошиейтед прес. Съединените щати няма повече да изплащат стотици милиони долари годишно на палестинците, с които не може да се договаря за мир, написа в Туитър президентът, представен от Ройтерс.
Палестинците няма да правят отстъпка пред " шантажа " на Съединени американски щати, предизвести в сряда палестинска представителка след опасността на американския президент, съобщи Франс прес.

" Няма да се поддадем на шантажа (...) Сега той (президентът Тръмп) се осмелява да упрекна палестинците за последствията от личните си безотговорни дейности ", съобщи представителката на Организацията за избавление на Палестина (ООП) Ханан Ашрауи, имайки поради решението на американския водач да признае Ерусалим за столица на Израел.

" Ерусалим не е за обмен, нито за злато, нито за сребро ", разяснява думите на Тръмп Набил Абу Рудейна, представител на палестинския президент Махмуд Абас. По думите му палестинците нямат нищо срещу да се върнат на масата на договарянията, прекратени през 2014 година Условието е обаче да бъде основана палестинска страна в границите отпреди завземането от Израел на Западния бряг, Източен Ерусалим и линията Газа по време на Шестдневната война през 1967 година

" Съединени американски щати би трябвало да се придържат към това, в случай че твърдо желаят мир, както и да защитят ползите си ", сподели Рудейна.

През 2005 година израелската страна изтегли войските и заселниците си от линията Газа, само че изрази опасения за защитата на границите на Западния бряг във типа им отпреди 1967 година и се зарече, че ще резервира целия Ерусалим вечно.

Според отчет за американския Конгрес от декември 2016 година от фискалната 2008 година до момента годишната икономическа помощ за Западния бряг и линията Газа е била приблизително към 400 милиона $. Голяма част от тези средства са били по линия на управлявани от Американската организация за интернационално развиване планове, а остатъкът под формата на бюджетна поддръжка за Палестинската власт.

В Израел Тръмп получи похвали от един от министрите в дясното държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху, само че в същото време някогашен член на израелския преговорен екип в мирния развой предизвести за рискове при прекъсване на финансовата помощ за палестинците.

Министърката на културата Мири Негев, представител на партията на Нетаняху " Ликуд ", приветства изказването на американския президент. " Изключително съм удовлетворена, (Тръмп на практика) споделя, че е време да спрем с ласкателствата (към палестинците) ", сподели тя пред Израелското военно радио.

Но Ципи Ливни, израелски опозиционен политик и някогашен договарящ в мирния развой, съобщи, че " едно отговорно и съществено (израелско) държавно управление " би трябвало тактично да каже на Тръмп, че ще бъде в полза на Израел да не се позволява " филантропична рецесия в Газа ", както и да продължи да финансира палестинските сили за сигурност, които си сътрудничат с израелската страна.

Постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли разгласи през вчерашния ден, че Вашингтон има желание да спре да отпуска средства за финансиране на службата на Организация на обединените нации, която оказва филантропична помощ на палестинските бежанци.

" Президентът всъщност сподели, че не желае да дава никакво в допълнение финансиране, или желае да спре въобще финансирането, до момента в който палестинците не се съгласят да се върнат на масата за договаряния ", сподели тя пред кореспонденти в отговор на въпрос за бъдещето на американското финансиране за Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (УНРВА).

В изпратено по имейла изказване представител на УНРВА съобщи, че организацията " не е била уведомявана от държавното управление на Съединени американски щати за настъпили промени в американското финансиране ".

Съединени американски щати са най-големият донор на организацията, като към 2016 година са дали обещание да й дават близо 370 млн. $, демонстрира уеб сайтът на УНРВА. Също там се показва, че има 5,9 млн. души, бежанци и други категории хора, които употребяват услугите на организацията, в това число за обучение и опазване на здравето на Западния бряг, в линията Газа, Йордания, Ливан и Сирия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР