Президентът на САЩ Доналд Тръмп почете паметта на арменците, убити

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп почете паметта на арменците, убити
Коментари Харесай

Тръмп почете паметта на жертвите на арменския геноцид

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп уважи паметта на арменците, убити в Османската империя през 1915 година, само че не употребява думата " геноцид ", с цел да опише тази покруса, съобщи TACC.
" Днес ние, дружно с цялата международна общественост, почитаме паметта на убитите вследствие на едно от най-лошите зверства на 20 век ", съобщи американският водач в документално изказване, оповестено в петък от пресслужбата на Белия дом.
" На този ден сме очевидци на силата и устойчивостта на арменския народ в лицето на нещастието ", акцентира Тръмп. Той също по този начин приветства " напъните на арменците и турците да признаят и преодолеят " тяхната обща " мъчителна история ".
Предшественикът на Тръмп - демократът Барак Обама, в своите изявления по този въпрос също избягваше думата „ геноцид “. Миналата година Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати за първи път одобриха резолюции, в които описаха нещастието от 1915 година в Османската империя като геноцид на арменците . Това провокира остро неодобрение на Анкара.
Турското външно министерство разкритикува незабавно изказването на американския президент, съобщи организация Фокус.
" Това изказване, съдържащо вътрешнополитически убеждения, е невалидно за нас. Ние отхвърляме обвиняванията, отправени в изказването. Виждаме, че страданията на 500 хиляди мюсюлмани, убити от арменски бунтовници през този интервал, непрестанно се пренебрегват. Такова лишено от правдивост отношение би трябвало да бъде променено ", се споделя в официално съобщение на външното министерство на републиката.
В него също по този начин се напомня, че предлагането на Анкара " да се сътвори взаимна комисия от историци, които да проверяват събитията от 1915 година " остава годно. „ С почитание си спомняме всички представители - мюсюлмани, християни, евреи, починали по време на рухването на Османската империя “, акцентира изказването.
24 април годишно се отбелязва в Армения като Ден на възпоменанието на жертвите на арменския геноцид. Преди началото на Първата международна война арменското население на Османската империя е било към 2,5 милиона души. През 1915 година, съгласно разнообразни оценки, от 600 хиляди до 1,5 милиона арменци умират вследствие на депортация и систематични убийства. Турското държавно управление признава обстоятелството на всеобщата гибел на арменци, само че то е срещу потреблението на термина „ геноцид “ и смята броя на жертвите, за които арменската страна упорства, за повишен. Според Анкара гибелта на арменците не е била резултат от умишлена държавна политика, а разследване от гражданската война в Османската империя, турците също са били жертви.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР