Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди възобновяване на санкциите срещу

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди възобновяване на санкциите срещу
Коментари Харесай

Ключов съюзник на САЩ пренебрегва санкциите на Тръмп срещу Иран

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подреди обновяване на глобите против Иран, само че един от най-големите вносители на нефт в Азия - и стратегически сътрудник на Вашингтон - счита да ги пренебрегва.

Дългогодишният покупател на нефт от Иран и Венецуела - Индия съблюдава единствено наказванията, наложени от Организация на обединените нации, а не тези, наложени от една страна на друга.

" Индия ще се съобрази със глобите на Организация на обединените нации, а не със характерни за някоя страна наказания ", съобщи индийският външен министър Сушма Сварай на годишната си конференция в Ню Делхи.

 Санкциите против Иран и Венецуела могат да дадат повече мощ на противниците на Съединени американски щати
Санкциите против Иран и Венецуела могат да дадат повече мощ на противниците на Съединени американски щати

Тръмп се изправя пред комплицирани политически маневри

По-късно тя се срещна с иранския външен министър Джавад Зариф, с който разискаха проекта на Тръмп да се отдръпна от нуклеарната договорка с Иран. Сварай съобщи, че " всички страни по съглашението би трябвало да се ангажират градивно за спокойно разрешаване на проблемите ".

Индийските рафинерии намалихa покупките на ирански недопечен нефт до към половината от предходните си равнища, когато Организация на обединените нации, Европейският съюз и Съединени американски щати постановиха необятен набор от стопански наказания против Техеран. Независимо от това, Индия продължава да внася недопечен петрол от Иран и е измежду последните 6 клиенти на ислямската република.

Двете страни са доста остарели търговски сътрудници, като съгласно някои историци търгуват между тях от над 3000 години.

 Санкциите против Иран може да провокират петролен взрив в Китай
Санкциите против Иран може да провокират петролен взрив в Китай

Те ускоряват упоритостите на Шанхай и юана да се конкурират с Ню Йорк и $

Покупките на Индия, която задоволява 80% от петролните си потребности посредством импорт, съществено се покачиха след анулацията на глобите през 2016 година Индийските рафинериите закупиха рекордните 27.2 млн. тона ирански нефт през годината до март 2017 година, което е със 114% повече от миналата година.

Индия е третият по величина консуматор на нефт в света. Страната се чака да бъде най-бързо възходящият консуматор на нефт през 2040 година, съгласно Международната организация по енергетика.

Въпреки положителните си дипломатически връзки с Вашингтон, Ню Делхи поддържа стопански връзки с страни, които по никакъв начин не са любимци на Запада, като Иран, Венецуела и Северна Корея. Тя отхвърли настояванията на Съединени американски щати за закриване на посолството си в Пхенян, а поддържа и енергийно и капиталово съдействие с Иран.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР