Президентът на САЩ Доналд Тръмп и индийският премиер Нарендра Моди

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и индийският премиер Нарендра Моди
Коментари Харесай

Тръмп и Моди демонстрираха единство въпреки търговските спорове

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и индийският министър председател Нарендра Моди се срещнаха на стадион в щата Тексас, демонстрирайки единството сред двете най-големи демокрации в света, макар комерсиалните напрежения, съобщи Асошиейтед прес.

Тръмп не подчертава върху комерсиалните разногласия, а акцентира растежа на износа на Съединени американски щати за Индия и милиардите долари, които Делхи харчи за американска военна техника, както и взаимните военни учения. " Индия в никакъв случай до момента не е вложила в Съединени американски щати, както прави през днешния ден ", акцентира американският президент. " Ние вършим същото в Индия ", добави той на митинга в Хюстън под надпис " Привет, Моди! ", предава Българска телеграфна агенция.

Около 50 000 американци от индийски генезис участваха на срещата сред двамата държавни глави. Събралите се скандираха " Моди! Моди! Моди! ", когато той излизаше на сцената.

Индийският министър председател назова Тръмп " мой другар, другар на Индия, популярен американски президент ", който е решен твърдо " да направи Америка още веднъж велика ".

" Когато го срещнах за пръв път, той ми сподели " Индия има същински другар в Белия дом ", акцентира Моди. " Г-н президент, тази заран в Хюстън можете да чуете пулса на това велико партньорство " сред двете най-големи демокрации в света.

Тръмп съобщи, че Моди го е поканил на митинга в Хюстън под надпис " Привет, Моди! ", една от най-големите срещи на индийската диаспора в историята, когато са срещнали във Франция предишния месец. " Обичам Индия ", съобщи президентът на Съединени американски щати пред медиите, обяснявайки решението си да се срещне с Моди за трети път в границите на три месеца. Очаква се двамата водачи да се срещнат още веднъж във вторник в коридорите на съвещанието на Общото заседание на Организация на обединените нации. Очаква се тогава Тръмп да се срещне и с пакистанския водач Имран Хан.

Президентът на Съединени американски щати добави, че връзките сред Съединени американски щати и Индия се уголемяват, само че напрежението обвързвано с комерсиалния остатък със Съединени американски щати остава.

Американският президент Доналд Тръмп сподели във връзка провокиралия разногласия негов телефонен диалог с украинския президент Володимир Зеленски, че е разговарял с него за изборите през лятото в Украйна и за обстоятелството, че " не желаеме наши хора като вицепрезидента Байдън и сина му да способстват за корупцията, която така и така съществува в Украйна ", съобщи Асошиейтед прес.

" Разговорът, който имах, беше най-вече приветствен, най-вече за корупцията, цялата корупция, която е налице ", сподели Тръмп.

" Беше най-вече фактът, че не желаеме наши хора като вицепрезидента Байдън и сина му да способстват за корупцията, която така и така съществува в Украйна ", съобщи той.

" Украйна има доста проблеми ", сподели Тръмп. " Новият президент споделя, че ще може да отърве страната от корупцията, а аз споделих, че това би било прелестно. Имахме прелестен диалог. Разговаряхме за доста неща ", съобщи той.

Според източник, осведомен с диалога от 25 юли, Тръмп призовал Зеленски да проверява сина на някогашния американски вицепрезидент Джо Байдън - Хънтър Байдън, който работел за украинска газова компания. Джо Байдън е водещ претендент за номинацията на демократите за президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година

Тръмп още веднъж настоя, че не е споделил " безусловно нищо неправилно " на Зеленски, и разказа диалога като " отличен ".

Председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Адам Шиф сподели, че в случай че се откри, че Тръмп е оказал напън върху Зеленски, с цел да проверява Джо Байдън, тогава единствената опция ще бъде импийчмънт, показва Ройтерс.

" Ако президентът всъщност стопира военна помощ, като в същото време се пробва да сплашва задграничен водач, с цел да направи нещо нелегално, да даде компромати за негов съперник по време на кандидат-президентска акция, тогава това може да е единственото средство, равностойно на злината, която съставлява това държание ", съобщи демократът Шиф.

Процедурата за импийчмънт, която стартира в Камарата на представителите, може да докара до премахване на президента от служба, само че демократите биха се нуждаели от поддръжката на републиканците, които имат болшинство в Сената.

Разговорът на Тръмп със Зеленски е в центъра на засилваща се борба във Вашингтон. Според медийни информации Тръмп настоял Зеленски да проверява дали Джо Байдън е злоупотребил с поста си на вицепрезидент, с цел да заплаши да спре американска помощ, в случай че не бъде уволнен прокурор, проучвал газова компания, за която работел синът му Хънтър.

Байдън удостовери, че е изискал прокурорът да бъде уволнен, само че отхвърли това да е било за да помогне на сина си. Той сподели, че американското държавно управление като цяло, Европейският съюз и други интернационалните институции също са поискали прокурорът да бъде уволнен поради слаби резултати в битката с корупцията.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо съобщи, че Байдън би трябвало да бъде разследван, в случай че се потвърди, че неуместно се е намесил, с цел да отбрани сина си от следствие в Украйна.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беседва по телефона с президента на Съединените щати Доналд Тръмп, заяви НТВ, базирайки се на Дирекцията по връзки в турското президентство.

Тема на диалога са били двустранните връзки и районни въпроси.

Ердоган е в Съединени американски щати за присъединяване в Общото заседание на Организация на обединените нации.

Тръмп в същото време е на обиколка по отношение на акцията за преизбирането му през 2020 година, уточни турското президентство. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР