Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал Германия да се

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал Германия да се
Коментари Харесай

Тръмп иска Берлин да се откаже от Северен поток 2

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е изискал Германия да се откаже от поддръжката си за строителството на газопровода " Северен поток 2 " и да приключи плана. Това ще е изискването Съединени американски щати да не вкара плануваните мита за алуминий и стомана, създадени в Европейски Съюз, оповестява " Дау Джоунс " (Dow Jones), цитирайки американски, немски и европейски държавни източници.

Според тяхна информация, по време на срещата си с немския канцлер Ангела Меркел през април Тръмп й споделила, че Берлин би трябвало да отдръпна поддръжката си за газопровода, а в подмяна Съединени американски щати ще стартират договаряния за ново комерсиално съглашение с Европейски Съюз.

Тръмп отсрочи налагането на мита за европейските алуминий и стомана и разгласи, че решение ще бъде взето на 1 юни.

Меркел, която към този момент постоянно е демонстрирала поддръжката си за разширението с още една тръба на газопровода по дъното на Бълтийско море от съветското до северното немско крайбрежие, следва да разиска още веднъж реализацията на плана с съветския президент Владимир Путин в петък.

Проектът към този момент се осъществя солово от съветската газова компания " Газпром " и твърдо против него са Украйна, Полша, Литва и Латвия. Те ще са мощно наранени от построяването на втората тръба на " Северен поток ", което ще понижи съветските газови доставки за Европа през техните територии и ще понижи приходите им от директни такси.

В края на март Германия даде позволение за градежа на " Северен поток 2 " през своя територия. Наскоро стана ясно, че и Финландия е пуснала под изискване през свои води плана. Подобни съгласувателни процедури вървят и с Швеция и Дания. Самата Русия също не е дала разрешение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР