Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския си колега Владимир

...
Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския си колега Владимир
Коментари Харесай

Путин и Байдън се захапаха за Украйна, но обещаха мир

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести съветския си сътрудник Владимир Путин за корав отговор на Съединени американски щати при вероятно навлизане в Украйна. Лидерът на Кремъл съобщи, че антимосковските наказания биха били " колосална неточност ".

След 50-минутен телефонен диалог - вторият сред двамата водачи в границите на малко повече от три седмици - двамата президенти показаха поддръжка за по-нататъшна дипломация по напрегнатото опълчване сред Русия и подкрепяната от Запада Украйна.

Путин е останал " удовлетворен " като цяло от диалозите, съобщи пред кореспонденти съветникът по външна политика Юрий Ушаков. Високопоставен американски чиновник, който приказва при изискване за анонимност, съобщи, че тонът " е бил сериозен и изчерпателен ".

Байдън " даде ясно да се разбере, че Съединените щати и техните съдружници и сътрудници ще отговорят уверено, в случай че Русия нахлуе в Украйна ", гласи изказване на прессекретаря на Белия дом Джен Псаки.

Ушаков, базирайки се на многократните закани на Вашингтон за стопански наказания в отговор на нахлуване в Украйна, съобщи, че това би било " колосална грешка”. Ушаков сподели също, че Русия ще търси „ съответен резултат " в договарянията през януари в Женева, до момента в който Белият дом съобщи, че чака дейности - деескалация на солидното военно наличие на Русия по украинската граница.

" Президентът Байдън повтори, че значителен прогрес в тези разговори може да има единствено в среда на деескалация, а не на ескалация ", сподели Псаки.

Вашингтон и европейските му съдружници упрекват Русия, че заплашва някогашната руска територия Украйна с нова инвазия. Около 100 000 съветски военнослужещи са съсредоточени покрай границата на страната. Путин към този момент завзе полуостров Крим през 2014 година и е упрекван в разпалване на проруската сепаратистка война, избухнала същата година в източната част на страната.

Москва разказва наличието на войски като отбрана против разширението на НАТО, макар че на Украйна не е предлагано участие във военния алианс.

По-рано този месец руснаците насочиха необятен набор от претенции, в това число гаранции, че НАТО няма да се уголемява, и възбрана за създаване на нови военни бази на Съединени американски щати в някогашните територии на Съветския съюз.

Съединените щати отхвърлят „ алените линии” на Москва, като го дефинират като опит на Русия да диктува бъдещето на самостоятелни страни.

В известие, публикувано след диалога, Кремъл акцентира, че Байдън е споделил на Путин, че американски нападателни оръжия няма да бъдат ситуирани в Украйна. Белият дом обаче съобщи, че Байдън единствено е удостоверил съществуващата политика.

" Президентът Байдън ясно съобщи, че Съединени американски щати не престават да дават отбранителна помощ за сигурността на Украйна и не разполагат там нападателни ударни оръжия. Това не е нов ангажимент ", съобщи за Агенция Франс Прес американски чиновник.

Официалните представители на Съединени американски щати повториха предизвестията за строги стопански наказания, подкрепени както от Вашингтон, по този начин и от столиците на Европейски Съюз, в случай че Русия нападне Украйна.

Байдън " очерта два пътя ", съобщи почитан чиновник на американската администрацията. " Единият е пътят на дипломацията..., а другият път е по-фокусиран върху възпирането, в това число и върху сериозните наказания.
Свързани вести Путин размаха стик преди диалога с Байдън СНИМКИ Байдън разгласи ще изпрати ли войски да защитят Украйна
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР