Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, предвиждащ ограничаване на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, предвиждащ ограничаване на
Коментари Харесай

Байдън подписа указ за ограничаване на инвестиции в Китай, Пекин изрази „силно безпокойство“

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа декрет, предусещащ ограничение на американските вложения в софтуерния бранш на Китай, в това число в създаването на полупроводници, микроелектроника, квантови технологии и изкуствен интелект, предадоха организациите, представени от Българска телеграфна агенция.

От текста на документа излиза наяве, че американският водач е смутен от това, че страни като Китай развиват технологии, които „ играят основна роля от позиция на разследващата активност, следенето и потреблението на средства в киберпространството “.

 

„ Стремителното създаване от сходни страни на полупроводници и микроелектроника, квантови осведомителни технологии и изкуствен интелект покачва качествата им да правят дейности, застрашаващи националната сигурност на Съединени американски щати “, се отбелязва в указа.

На специфичен брифинг представител американското държавно управление съобщи, че указът на Байдън „ дава на министъра на финансите пълномощия да контролира избрани вложения в структури в Китай, участващи в активност, засягаща националната сигурност, в три съответни бранша: полупроводници и микроелектроника, квантови осведомителни технологии и някои системи за изкуствен интелект “. На брифинга беше конкретизирано, че управляващите в Съединени американски щати чакат от бизнеса да оповестява за сходни капиталовложения, някои от които могат да бъдат неразрешени.

Правителствният представител увери, че предписанията на указа съставляват „ стъпка в областта на националната сигурност, а не в стопанската система “. Той добави, че Вашингтон „ води политика на понижаване на рисковете от Китай “, само че направи ангажимента, че задачата на американските дейности не е да доведат до делене на стопанските системи на Съединени американски щати и Китай.

Последва реакция от Пекин.
Китай изрази „ мощно безпокойствие “ от решението на Съединени американски щати да забранят някои вложения в китайския софтуерен бранш и разгласи, че си резервира правото на ответни ограничения, съобщи китайското министерство на търговията, представено от Ройтерс.
Министерството добави, че се надява Съединени американски щати да почитат разпоредбите на пазарната стопанска система и конкурентното начало и да се въздържат от „ изкуствено затрудняване на интернационалния търговско-икономически продан и съдействие и от основаването на спънки пред възобновяване на международната стопанска система “.

Мярката може да обтегне още повече връзките сред двете най-големи международни стопански системи, означават организациите. Засегнатите от рестриктивните мерки области като вложенията в китайски компании, разработващи програмен продукт за планиране на микрочипове и средства за производството им, са доминирани от страни като Съединени американски щати, Япония и Нидерландия, по тази причина Китай се пробва да сътвори свои други възможности.

Лидерът на демократите в американския Сенат Чък Шумър приветства указа на Байдън. „ Твърде дълго американските пари допринасяха за подхранването на китайския боен напредък. Днес Съединени американски щати започнаха първата стъпка към гарантирането, че американските вложения няма да отиват за финансиране на усъвършенстването на китайската войска “, сподели той и добави, че Конгресът би трябвало да облече тези ограничавания в закон и да ги уточни.


Републиканците показаха неодобрение, че ограниченията не са задоволително широкообхватни. Председателят на външната комисия на Камарата на представителите Майкъл Маккол похвали цялостната философия на рестриктивните мерки, само че добави, че „ събитието, че те не включват и съществуващите вложения, а също и браншове като биотехнологиите и енергетиката, е мотив за безпокойствие “.


Представител на американското държавно управление удостовери пред Ройтерс, че текстът на указа се отнася единствено за бъдещи, само че не и за капитоловложения в заварено състояние.

 

Сенаторът републиканец Марко Рубио дефинира ограниченията като „ съвсем смехотворни “. „ Те са цялостни с малки врати, категорично се подценява двойната приложимост на значими технологии и не включват браншове, които китайското държавно управление счита за жизненоважни “.


Колегата му демократ Боб Кейси сподели, че указът на Байдън „ държи сметка за неотложността на въпроса и ще разреши на Съединени американски щати да понижат някои опасности от злонамерени играчи като Китай “.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР