Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в телевизионно обръщение, че

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в телевизионно обръщение, че
Коментари Харесай

Как се убива терорист с дрон? Отговорът на бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс -

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи в телевизионно послание, че водачът на Ал Кайда, египтянинът Айманан ал Зауахири, е погубен в нощта на събота против неделя в Афганистан при удар с американски дрон. Това е нов удар по терористичната организация, която стои зад атентатите в Ню Йорк и Вашингтон, осъществени на 11 септември 2001 година

" В събота по моя заповед Съединени американски щати направиха сполучливо въздушен удар по Кабул, в Афганистан, който умъртви емира на Ал Каида Айман ал Зауахири ", съобщи Байдън.

Аз Зауахири беше един от най-издирваните терористи в света и Съединени американски щати обещаваха 25 милиона $ за всякакво сведение, което ще помогне той да бъде открит. Зауахири пое управлението на Ал Каида през 2011 година, след ликвидирането на тогавашния водач на организацията Осама бин Ладен.

Какво е належащо като разузнаване и военна съгласуваност, с цел да се реализира сходна интервенция срещу Зауахири? Отговор на тези въпроси дава пред CNN  някогашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс:

" Ако предположим, че става дума за дрон, явно е, че би трябвало да се реализира в границите на времето за престой във въздуха на този дрон. Ние знаем, че дрон, изпратен от няколко от нашите бази, ситуирани в Близкия изток, може да достигне тази локация. Вероятно е имало данни от повече източници, събрани дружно, в сравнение с единствено фрагментите от дрона. Следователно това демонстрира, че е допустимо да се извърши интервенция оттатък хоризонта. И не мисля, че някой в миналото е поставял под подозрение това. По-скоро става въпрос наистина да си изцяло квалифициран, в действителност да разполагаш с източници, които да са на място, да имаш нужните съдружници - по този начин ще се стигне досега, в който е допустимо да се изкоренят екстремистите от групировката " Ислямска страна ", които фактически съставляват интернационална опасност. Отново означавам, че това е доста огромна интервенция, това е другият същински водач на Ал Кайда, от най-ранните дни, надалеч преди 11 септември, който остана с нея и до гибелта си. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР