Президентът на САЩ Джо Байдън и висшият републиканец Кевин Маккарти

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и висшият републиканец Кевин Маккарти
Коментари Харесай

Фалитът не е на масата. Преговорите за тавана на дълга на САЩ са продуктивни, но още няма сделка

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и висшият републиканец Кевин Маккарти нарекоха последните си диалози за тавана на дълга продуктивни, само че към момента не е реализирано съглашение.

" Вярвам, че можем да реализираме договорка ", сподели пред публицисти ръководителят на Камарата на представителите Маккарти.

Макар да призна, че има тематики на противоречие, Байдън разяснява, че " банкрутът не е на масата " на договарянията.

Министърът на финансите Джанет Йелън обаче повтори, че Съединени американски щати евентуално ще изпаднат в несъстоятелност по дълга си още на 1 юни . В понеделник тя изпрати предупредително писмо до Конгреса, в което предизвести, че без нарастване на лимита на дълга страната може да остане без пари за заплащане на сметките на тази дата.

Таванът на дълга е предел на разноските, избран от Конгреса, който взема решение какъв брой пари може да заеме държавното управление. Ако до юни той не бъде нараснал над настоящия таван от към 31,4 трлн. $ , Съединени американски щати може да изпаднат в несъстоятелност по дълга си.

Това би означавало, че държавното управление няма да може да заема повече пари или да заплаща всички свои сметки. Това би довело и до безпорядък в международната стопанска система, като би се отразило на цените и лихвите по ипотечните заеми в други страни, отбелязва Би Би Си.

Президентът приключи предварително пътуването си до Япония за на Г-7 и се върна в Съединени американски щати в неделя, с цел да разиска безизходицата към американския дълг.

В изказване, оповестено след срещата му с Макарти, Байдън сподели:

" Единственият метод да продължим напред е да реализираме добросъвестно двупартийно съглашение ".

Не е ясно обаче какъв брой бързо двете страни могат да реализират съглашение.

" Все още нямаме съглашение ", сподели Маккарти. " Но почувствах, че полемиката беше продуктивна в областите, в които имаме разлики в мненията. Байдън и аз ще беседваме всеки ден, до момента в който не свършим това ".

Той посочи, че неразбирателството сред демократите и републиканците е същото, какъвто е било постоянно - разноските. Но въпреки да призна разликите, той сподели, че тонът " е по-добър от всеки различен път ".

Републиканците упорстват за бюджетни съкращения в размер на над 4 трлн. $ , което би довело до отпадане на няколко от законодателните цели на Байдън. Демократите отхвърлиха и оферират разноските да останат непроменени.

По-рано Маккарти посочи, че би трябвало да се реализира договорка тази седмица, с цел да се даде задоволително време на Конгреса да съблюдава крайния период - 1 юни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР