Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц
Коментари Харесай

Лична среща в Белия дом: Какво обсъдиха Байдън и Шолц

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и немският канцлер Олаф Шолц потвърдиха уговорката си да поддържат Украйна , съобщи ДПА.

US President Joe Biden and German Chancellor Olaf Scholz held talks at the White House in a display of unity over the Ukraine war after warnings from Russia over arms supplies. by
— AFP News Agency (@AFP)
Агенцията отбелязва, че двамата, които са измежду н ай-близките съдружници на Киев , са разискали войната по време на персонална среща в Белия дом.

Това беше второто посещаване на немския канцлер Шолц в Белия дом за близо 15-те месеца след встъпването му в служба.

Той беше за първи път във Вашингтон при започване на февруари предходната година, когато тематиката за Украйна също играеше централна роля.

По това време десетки хиляди съветски бойци към този момент се бяха събрали при украинската граница.

Две седмици по-късно, на 24 февруари 2022 година, Русия нахлу в Украйна.

Украйна оказа умела и упорита опозиция против доста по-силната си съседка.

Но до момента в който войната навлиза във втората си година, Съединени американски щати и Европа сблъскват с огромни проблеми, свързани с продължаването на доставките на оръжия и муниции, както и с това какви гаранции за сигурност могат да бъдат дадени на Украйна, която в дълготраен проект се надява да се причисли към Европейски Съюз и НАТО.

Появиха се и въпроси по какъв начин Байдън и Шолц ще отговорят на настояванията на някои среди Западът да упорства за мирни договаряния

и за слагане завършек на кръвопролитията, а също по какъв начин да се глоби Китай, в случай че достави оръжия на Русия. Голяма част от тематиките в едночасовата среща обаче бяха обсъждани при закрити порти.

В малко изказване, оповестено след диалозите, Белият дом заяви единствено, че Байдън и Шолц са говорили за " продължаващите старания за даване на сигурност, филантропична, икономическа и политическа помощ на Украйна, и за значимостта да се поддържа световна взаимност с народа на Украйна ", както и по други световни въпроси.

Шолц неколкократно споделя, че съгласно него държавното управление му би трябвало да работи дружно с администрацията на Байдън,

когато става въпрос за изпращане на военна помощ за Украйна.

След като месеци наред се противопоставяше на апелите на Киев и съдружниците от НАТО, по-рано тази година Берлин се съгласи да изпрати свои бойни танкове " Леопард " на Украйна. 

" Искам да благодаря на всички вас за вашето мощно и устойчиво водачество. Казвам го откровено. Това промени света ", сподели Байдън на Шолц в Овалния кабинет на Белия дом преди да се затворят вратите и да стартира персоналната им среща.

" Включихте се, с цел да предоставите военна поддръжка от сериозно значимо значение и знаете ли, мога да настоявам, че с изключение на военната ви помощ, моралната поддръжка, която оказахте на украинците, беше цялостна ", сподели Байдън.

Президентът на Съединени американски щати

назова забележителното нарастване на разноските за защита на Германия и решимостта на страната да се откаже от съветските петролни артикули " исторически " решения.

Пътуването на Шолц във Вашингтон беше несъмнено като безшумно работно посещаване.

Той пристигна без публицисти или бизнес делегация, които да го съпровождат. Лидерите не организираха също и конференция след своята среща.

" Съвместната поддръжка за Украйна през миналата година беше от решаващо значение ", съобщи Шолц по време на къса среща с представители на медиите преди диалозите.

" Наистина е значимо, че действахме дружно ", сподели той. " В този миг считам, че е доста значимо да изпратим обръщение, че ще продължим да го вършим толкоз дълго, колкото е належащо. "

Шолц също по този начин акцентира какъв брой положително съгласно него е положението на връзките със Съединени американски щати.

" Наистина оценявам доста положителното съдействие сред нас двамата, сред нашите държавни управления ", сподели той на британски език, до момента в който седеше до Байдън.

Vier-Augen-Gespräch im Weißen Haus - Biden und Scholz besprechen Ukraine-Strategie
— BILD (@BILD)
Неотдавна от Белия дом и канцеларията на канцлера се появиха спорни сведения за това

по какъв начин се е стигнало до уговорката за даване на бойни танкове на Украйна. 

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан сподели предходната седмица, че Германия е сложила доставката на американски бойни машини на пехотата " Брадли " като изискване за обещанието Берлин да даде немски танкове " Леопард ". Германското държавно управление отхвърли това. 

Опозиционните сили в Германия подозират, че тези раздразнения може да са станали причина за визитата. 

Председателят на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц съобщи пред немската медия " Редакционснецверк Дойчланд ", че " евентуално е имало проблем за изясняване " с бойните танкове. 

Има " цяла поредност от несъгласия. Може би те желаят да приказват за тези несъгласия ", сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР