Президентът на САЩ Джо Байдън и британският министър-председател Борис Джонсън

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и британският министър-председател Борис Джонсън
Коментари Харесай

Историческо: Джонсън и Байдън се срещнаха в Белия дом, вижте...

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и английският министър-председател Борис Джонсън се срещнаха в Овалния кабинет на Белия дом, съобщи Ройтерс. Сред главните обсъждани тематики бяха търговията и климата.

Джонсън преди се притесняваше, че положителните му връзки с някогашния президент Доналд Тръмп ще попречат на тези с Байдън, само че двамата наподобява се схващат добре, отбелязва Ройтерс. Американският президент сподели на английския министър председател, че няма самообладание да взе участие в конференцията на Организация на обединените нации за климата, която ще се състои по-късно през годината в Обединеното кралство.

" Трябвате ни там ", сподели Джонсън на Байдън. " Ще бъдем там ", отговори му президентът. " Очакваме с неспокойствие. "

При Байдън Съединени американски щати възобновиха уговорката си да понижат парниковите излъчвания и дадоха обещание да финансират планове за битка с климатичните промени. Републиканецът Тръмп извади Вашингтон от Парижкото съглашение за климата. След като през януари встъпи в служба обаче, Байдън върна Щатите в интернационалния контракт.

Търговията също е значима тематика в двустранните връзки, тъй като Англия желае мощно да подписа комерсиално съглашение със Съединени американски щати. " На срещата ще поговорим малко за търговия ", сподели преди нея Байдън.

Джонсън посочи като позитивен факт в двустранните търговски връзки това, че американското държавно управление е отменило възбрана за импорт на говеждо месо от Англия поради зараза от заболяването луда крава.

Любопитен факт е, че Борис Джонсън се придвижи от Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк до Вашингтон за срещата с американския президент с трен " Амтрак ".

" Те Ви обичат ", сподели английският министър председател на Байдън, явно визирайки чиновниците на американските железници. " Би трябвало ", отговори президентът, смеейки се. Байдън повече от 30 години постоянно е пътувал до работата си с трен.

Екипът на Джонсън възприема визитата на премиера във Вашингтон като успех, показващ, че Англия може да преуспява на интернационалната сцена и след миналогодишната разлъка с Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Срещата се състоя и на фона на скандал сред Съединени американски щати и Франция поради покупката на подводници, в който Обединеното кралство имаше основна роля.

Въпреки демонстрираните положителни връзки сред Байдън и Джонсън обаче Белият дом не се съгласи двамата да дадат публична обща конференция, а самият английски водач хвана американските представители неподготвени, откакто самичък стартира да приема въпроси от кореспонденти в Овалния кабинет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР