Президентът на САЩ Джо Байдън е възразил срещу действията на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е възразил срещу действията на
Коментари Харесай

Байдън възрази срещу политиката на Китай към Тайван на първата си среща със Си Дзинпин

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е възразил против дейностите на Китай във връзка с Тайван, които по думите му са " все по-агресивни и употребяващи насила ". Американският водач е изразил също по този начин опасения за спазването на човешките права от Пекин в Синцзян, Тибет и Хонконг. Това стана на първата му среща онлайн като президент с китайския водач Си Дзинпин, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на известие на Белия дом за диалога сред двамата водачи преди форума на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

В свое изказване след близо тричасовата среща Белият дом съобщи, че Байдън е споделил на Си, че Съединени американски щати ще продължат да се " конкурират интензивно " с Китай, само че " тази конкуренция не трябва да прераства в спор ".

На собствен ред Си, представен от организация Синхуа, е декларирал, че двамата, като " водачи на две мощни страни, би трябвало да намерят правилния път и вярната посока за възстановяване на двустранните връзки.

Белият дом добави, че Байдън и Си са се съгласили, че " в никакъв случай не трябва да се води нуклеарна война " и тя не може да бъде извоювана. Подчертали са, че се опълчват " на потреблението на закани за приложимост на нуклеарни оръжия в Украйна ". Става дума за съвсем неприкритите закани от страна на съветски публични лица за потребление на нуклеарни оръжия, направени на фона на неуспехите на продължаващата съвсем девет месеца съветска инвазия в Украйна, показва АП.

" Нищо не може да размени диалозите " лице в лице, сподели американският президент на китайския си сътрудник при започване на срещата им в първокласен хотел.

Байдън изрази вяра да бъде избегнат спор сред Вашингтон и Пекин. Ние имаме отговорност да покажем, че Съединени американски щати и Китай могат да надмогнат разликите между тях и да открият сферите, в които е допустимо да си сътрудничат, съобщи той.

Си Дзинпин изрази вяра Пекин и Вашингтон да повдигнат връзките си на по-високо ниво.

Готов съм за прям и изчерпателен продан на отзиви по стратегическите въпроси, даде да се разбере Си. Той сподели още, че се надява Китай и Съединени американски щати да " намерят вярната посока ".

Нашите страни би трябвало да се учат от историята и да я оставят да насочва бъдещето, прикани китайският президент, представен от Ройтерс.

Преди диалога си президентите на Съединените щати и Китай демонстрираха положително отношение и се ръкуваха пред публицисти.

Това е първа среща сред водачите на двете свръхсили откогато Байдън стана президент през 2021 година Преди нея американският държавен глава изрази вяра срещата да докара до стопляне на връзките сред Пекини Вашингтон.

Според Байдън, двете страни би трябвало да създадат всичко по силите си да избегнат спор и са длъжи да покажат, че могат да преодолеят разликите си.

Срещата сред двамата президенти се организира на фона на различията сред страните им по доста въпроси, в това число отхвърли на Китай да осъди съветската инвазия в Украйна, комерсиалните разногласия, ситуацията с човешките права в Синцзян и Северна Корея.

Официалната част на форума на Г-20 стартира на следващия ден. Сред главните тематики ще бъде войната в Украйна.

Руският президент Владимир Путин няма да участва. Вместо него, в Бали е външният министър Сергей Лавров, за който през днешния ден западни медии оповестиха, че е настанен в болница при идването си. Самият Лавров отхвърли това да е правилно. Чрез видеоконферентна връзка ще се включи украинският президент Володимир Зеленски.

Източник: Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, Синхуа

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР