Президентът на САЩ Джо Байдън e предупредил израелския премиер Бенямин

...
Президентът на САЩ Джо Байдън e предупредил израелския премиер Бенямин
Коментари Харесай

САЩ няма да участват в евентуални ответни действия на Израел срещу Иран

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън e предизвестил израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че Вашингтон няма да вземе присъединяване в ответни ограничения на Тел Авив против Иран. Държавният глава е настоял държавното управление на Нетаняху да „ обмисли отговора си доста деликатно “, написа BBC.

Въпреки това обаче, по-рано от Белия дом подчертаха, че Техеран ще бъде държан виновен за невижданата офанзива с дронове против израелската територия, станала в неделя през нощта. Свтовните организации цитираха израелски публични лица, съгласно които петчленният боен кабинет на Нетаняху е подкрепил ответни дейности, макар че групата е била разграничена във връзка с времето и мащаба на всеки подобен отговор.

Евентуално разгръщане на спора в Близкия Изток и въвличането на Съединени американски щати, е нещо за което редица международни водачи сигнализираха. По време на в Ню Йорк първият посланик на Англия Дейвид Камерън прикани Израел да не подхваща ответни ограничения след иранското нахлуване. Той съобщи, че ходът на Техеран съвсем изцяло се е провалил. Според Камерън фокусът не трябва да се измества и би трябвало да остане върху постигането на съглашение за трайното преустановяване на огъня в линията Газа.

" В доста връзки това е двойна загуба за Иран. Атаката съвсем изцяло се провали и те разкриха на света, че са зловредното въздействие в района, готово да извърши това. Така че ние се надяваме, че няма да има ответен отговор ", сподели още Камерън.

По-рано генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също настоя за разсъдък и за избягването на каквито и да било ответни дейности от страна на Тел Авив.

Гутериш уточни, че целият Близък Изток се намира на ръба и в този момент е моментът за договаряния и реализиране на мир. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и министърът на защитата Лойд Остин от своя страна също поеха по пътя на дипломацията и към този момент разговаряха с сътрудниците си от Саудитска Арабия, Турция, Египет и Йордания, като подчертаха нуждата от отбягване на ескалация.

Дипломат номер 1 на Съединени американски щати акцентира, че Съединени американски щати ще продължат да поддържат защитата на Израел, макар че от думите на президента Байдън не излиза наяве в какво тъкмо ще се показва тази поддръжка.

Междувременно, управляващите в Тел Авив започнаха последователно да подвигат някои от ограниченията за сигурност, въведени след неделното нахлуване. Напрежението в района закупи нови размери, откакто Иран нападна еврейската страна поради хипотетичен израелски удар по посолството на Техеран в Сирия на 1 април, при който починаха висши командири на Революционната армия.

За благополучие вредите са относително дребни и няма жертви. 300-те ракети и безпилотни летателни апарати бяха свалени от израелската отбранителна система " Железен купол " и благодарение на Съединени американски щати, Англия, Франция и Йордания. На съвещание на държавното управление в Аман министър председателят Бишер ал Хасауне съобщи, че въоръжените сили на страната ще се опълчват на всеки опит на която и да е страна да заплаши сигурността на кралството и акцентира неоходимостта от непоклатимост в района.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР