Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и

...
Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и
Коментари Харесай

Президентът Вучич: Изграждането на газовия интерконектор Сърбия - България трябва да приключи до септември 2023 г.

Президентът на Сърбия Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. съобщи през днешния ден по време на ревизия на работите по построяването на газовия интерконектор Ниш - Димитровград дружно с председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, че Сърбия би трябвало да построи и газова връзка със Северна Македония, което ще бъде значимо за диверсификацията на източниците за доставка на газ, заяви Танюг.

Работата по построяването на газовия интерконектор Сърбия-България би трябвало да завърши до септември 2023 година, уточни Вучич.

По време на представянето на плана Вучич сподели на председателката на Европейска комисия, че към Република Северна Македония би трябвало да бъдат построени към 70 километра газопровод и че тази страна би трябвало да построи още 23 км.

Тогава ще можем да се свържем с Албания и Гърция към LNG терминала за полутечен природен газ, както и към други източници. Тогава ще бъдем в доста по-добра позиция що се отнася до диверсификацията на източниците на снабдяване  и по-специално ще можем да се свържем с газопроводите TAP и TANAP, сподели Вучич, представен от Българска телеграфна агенция. 

Той подсети, че Сърбия ще може да получава газ през LNG терминала в Александруполис в северната част на Гърция.

Тогава ще можем да изградим газопровод до Босна и Херцеговина и Република Сръбска, сподели Вучич и добави, че той ще работи след построяването на междусистемната газова връзка със Северна Македония.

Вучич сподели на председателката на ЕК  фон дер Лайен, че според  прогнозната цена построяването на междусистемната газова връзка сред Сърбия и Северна Македония ще коства над 70 милиона евро.

Това е доста значима инфраструктура за нас, акцентира Вучич. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР