Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че правителството е

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че правителството е
Коментари Харесай

Сърбия поиска от КейФОР разрешение да разположи свои войски в Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи нощес, че държавното управление е решило да изпрати искане до силите на НАТО в Косово КейФОР за връщане на сръбските сили за сигурност в Косово, заяви сръбската национална телевизия РТС.

Искането е било изпратено по електронен път, а през днешния ден то ще бъде връчено на командващия на КейФОР. В него се упорства за връщане на стотина до хиляда сръбски бойци на територията на Косово по силата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Решението е било признато единомислещо, съобщи Вучич и добави, че че това би било положително решение, което ще понижи напрежението.

Съгласно анекс 2 на Резолюция 1244 Сърбия има право да върне до 1000 членове на своите сили за сигурност в три случая: за маркиране или почистване на минни полета, поддържане на наличие в обекти на сръбското културно завещание и поддържане на наличие на главните гранични пунктове.

В случай на завръщане в Косово и Метохия сръбските сили ще работят дружно с членове на интернационалните сили, които към този момент участват в Косово.

Практически несъмнено е обаче, че сходно позволение няма да бъде обещано, а през вчерашния ден специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар съобщи, че Съединени американски щати са срещу такава опция.

Самият Вучич не си прави илюзии, че сходно искане от страна на Сърбия ще бъде признато, само че както сподели, " нашата дипломатическа и правна битка едвам в този момент стартира ".

Ситуацията в Северно Косово се изостри с офанзиви против локалната полиция, блокади на пътища, пукотевица и детонации. В събота вечерта бе обявено за две мощни детонации в Звечан и пукотевица в Зубин Поток. Сърбите укрепиха барикадите през нощта с тежка техника. Те даже опънаха палатки, с цел да настанят блокиращите пътищата през нощта. Напрегнатата конюнктура докара до отсрочване на локалните избори в северните общини на Косово със сръбско болшинство на 18 декември и изказването на сръбския президент, че ще изиска от НАТО позволение да изпрати сръбски военни в страната.

Изборите в Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавич трябваше да се проведат, откакто етническите сръбски представители напуснаха постовете си през ноември в символ на митинг против решението на държавното управление на Косово да изиска всички жители на Косово да имат национални регистрационни номера на колите си. Това ще засегне към 10 000 етнически сърби, които към момента употребяват номера от някогашна Югославия и отхвърлят да признаят независимостта на Косово.

Президентът на Косово Вьоса Османи разгласи, че заради възходящото напрежение изборите ще бъдат отсрочени за април 2023 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР