Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че никога през

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че никога през
Коментари Харесай

Вучич: Никой никога не е споменавал пред мен за размяна на територии

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи през днешния ден, че „ в никакъв случай през живота му ” никой не е казвал, че има концепция за размяната на 17 сръбски села в Косово за Прешево, Буяновац и Медведжа. Той самият в никакъв случай не е коментирал този въпрос, защото е чул за тях от медиите, заяви МИА.
Според него, сходна концепция е безсмислена, тъй като в Медведжа живеят 6,6 % албанци. В Буяновац 42 % от популацията е сръбско.
„ Не разбирам, защо става въпрос. Какви са тези 17 села, в случай че на север имаме още четири сръбски общини? ”, попита Вучич.
Според сръбския президент няма проблем с изказванието, че косовският въпрос не може да бъде решен с смяна на границите.
На среща с посланиците от петте страни, така наречен квинта, той ги е питал по какъв начин виждат действителното решение на косовския проблем, с изключение на „ празните приказки, които оферират на вестниците ”, и към момента чака отговор от тях.
Вучич съобщи, че е смутен от обстоятелството, че доста хора считат, че решението на казуса на Балканите е обвързван единствено с унижението на Сърбия. Това не е допустимо, защото казусът единствено ще се усили и ще продължи да основава дисбаланс в района.
„ Всичко на Балканите би трябвало да бъде резултат от компромис, а победа може да се търси единствено в региона на стопанската система, само че не и в териториите и прогонването на другите ”, съобщи сръбският президент.
Той разкритикува европейските страни, че от ден на ден се занимават с разговора Белград – Прищина и акцентира, че „ огромните ” си дават сами правото всичко да е част от техните ползи и могат да вършат, каквото пожелаят.
Вижте още:
Хашим Тачи: Ще предложа на Сърбия Прешево, Буяновац и Медведжа да се причислят към Косово
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР