Президентът на Сърбия Александър Вучич и министър-председателите на Албания и

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич и министър-председателите на Албания и
Коментари Харесай

В Нови Сад Вучич, Рама и Заев чертаят контурите на ”Балканския Шенген”

Президентът на Сърбия Александър Вучич и министър-председателите на Албания и на Македония Еди Рама и Зоран Заев през днешния ден вземат участие в тристранна среща в Нови Сад, оповестява МИА, представена от Българска национална телевизия. Тема на полемиката е свързването на пазарите в района, унищожаване на трудностите пред бизнеса, свободното придвижване на хора, артикули, капитали и услуги.
Според неофициална информация, на вечерята, която нощес Вучич даде на своите посетители и на която участва и министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, е обсъждан текстът на декларация, която ще бъде призната на днешните публични диалози.

Старът на договаряния сред трите прилежащи страни бе даден и ускоряван от Берлинския развой, с който Германия подтикна комерсиалния и политическия разговор сред страните от Западните Балкани. В Ню Йорк сред съвещанията на Генералната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации президенът Вучич се е срещал със Зоран Заев и с Еди Рама, с цел да удостовери самодейността си Сърбия да бъде хазаин на първата среща от сходен формат.

Разговорите и възможните съглашения сред тримата водачи, наричани от наблюдаващите " Балкански Шенген " или " дребен Шенген ", способстват за озониране на връзките сред страните, лекуват остарели рани, ускоряват взаимното доверие и приготвят държавните институции и обществата за преговорния развой по присъединение на страните им към Европейския съюз.

Процес, който за някои страни от Западните Балкани напълно няма да бъде къс.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР