Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви очакваното рекордно освобождаване

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви очакваното рекордно освобождаване
Коментари Харесай

Байдън обяви освобождаване на 180 млн. барела петрол от резерва за 6 месеца

Президентът на Съединените щати Джо Байдън разгласи предстоящото рекордно освобождение на нефт от стратегическия запас на страната - 180 милиона барела за 6 месеца, или приблизително по 1 милион барела дневно. Това е близо 1/3 от целия стратегически американски запас, напомня БНР.

Байдън съобщи, че цените на петрола и на рафинираните горива скачат поради дейностите на съветския президент Владимир Путин в Украйна. И добави, че и някои от съдружниците на Съединените щати ще освободят количества от запасите си за увеличените количества на пазарите да доведат до понижаване на цените.

Байдън предвижда, че в Америка цените по бензиностанциите може да намалеят с 10 до 35 цента на галон гориво, което нарастна този месец до приблизително 4 $ и 33 цента.
Съединените щати ще попълнят още веднъж стратегическия си запас, когато цените на петрола паднат още веднъж.

Пазарите реагираха бързо на новината и през вчерашния ден цените на суровия нефт паднаха с към 4%. Въпреки това той се търгува за към $104 за барел против 60 $ преди година. Със почналото възобновяване на международната стопанска система след пандемията от ковид търсенето на нефт продължава да надвишава доставките.

Средно американците употребяват към 21 милиона барела нефт на ден. Около 40% от тях са предопределени за бензин. Това е към една пета от общото международно ползване на нефт. Вътрешното произвеждане на страната се равнява на повече от половината от потреблението.

Цените скочиха, само че все пак и те към момента не са предиздвикали фирмите да се върнат към равнищата на произвеждане отпреди пандемията. Америка създава приблизително 11,7 милиона барела на ден, което е спад от 13 милиона барела от началото на 2020 година

По-рано Организацията на страните производителки на нефт и 10-те петролни страни, които образуват така наречен ОПЕК+, се споразумяха да усилят добива на черно злато със скромните 432 000 барела дневно. Така бяха подцениха апелите на Съединените щати за съществено нарастване за понижаване на цените, които способстват за скока на инфлацията, и поради вероятни проблеми с доставките от Русия поради войната в Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР