Президентът на Русия Владимир Путин все по-често е критикуван за

...
Президентът на Русия Владимир Путин все по-често е критикуван за
Коментари Харесай

Оставянето на Херсон довело до разкол между партията на войната и Путин

Президентът на Русия Владимир Путин все по-често е подложен на критика за оставянето на Херсон, считат специалисти от Американския институт за проучване на войната (ISW) и в последната си сводка пишат за невиждана вълна от рецензии, отправени към съветския президент.

Изтеглянето на съветските военни от Херсон е довело до идеологически ерес сред поддръжниците на войната и Путин. Отстъплението е подкопало доверието на националистите в ангажираността на Путин с обещанията му и в способността му да ги съблюдава. Експертите на ISW се базират на обявата на идеолога на " Руския свят " Александър Дугин, който намерено подлага на критика Владимир Путин за предаването на Херсон.

" Херсон е оставен. Оставен е съветски град, столица на един от съветските райони - също като Белгород, Курск, Донецк или Симферопол. Ако не ви пука, значи не сте руснак. Сега руснаците стискат зъби от болежка, плачат и страдат, като че ли сърцето им е изтръгнато, а децата, братята, майките и съпругите им са били убити пред очите им. Ако в този момент не изпитвате болежка, вие сте безличие... ", написа Дугин.

За Путин е все по-трудно да успокои някои от радикалните си последователи поради невъзможността да реализира предстоящите цели за събаряне на украинското държавно управление и завземане на цялата страна, считат специалистите на ISW.

Националистически пропагандисти като телевизионния водещ Владимир Соловьов все по-често упорстват Кремъл и военното командване да се включат пълноценно във войната в Украйна. Соловьов даже приканва за цялостна готовност и уволняване на некомпетентните чиновници след оставянето на Херсон. Според ISW сходна директна рецензия на Путин в провоенната общественост е съвсем невиждана, а гръмките и открити нападки на Дугин против Путин може да са сигнал за смяна в настроенията измежду националистическите идеолози.

Свързаните с наемническата формация ЧВК " Вагнер " също насочиха недоволства против Кремъл във връзка със загубата на Херсон - това може да е сигнал за по-нататъшно усилване на въздействието на силите за сигурност. Някои блогъри намекнаха, че Кремъл е " продал " Херсон, и означиха, че съветските управляващи постоянно предават територии, без да питат хората.

Руското военно управление се пробва - значително несполучливо - да сплоти разнородните елементи, които са формирани от хора с разнообразни равнища на умения и съоръжение, в по-сплотена бойна мощ. По-специално се приказва за консолидиране на армиите на самопровъзгласилата се ЛНР и ДНР в съветските въоръжени сили.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че съветските сили са разрушили основна инфраструктура в Херсон, преди да избягат оттова, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Преди да избягат от Херсон окупаторите унищожиха цялата сериозно значима инфраструктура - връзки, водоснабдяване, електроснабдяване, отопление ", съобщи той.

" Руснаците на всички места имат една и съща цел, да унижат хората допустимо най-вече. Но ние ще възстановим всичко, вярвайте ми ", добави Зеленски в среднощното си послание.

Зеленски съобщи, че украинските сили са обезвредили и 2000 експолозиви, снаряди и мини в града. Той заяви, че украинските сили са отвоювали контрола върху близо 60 обитаеми места в Херсонска област.

Около 200 украински служители на реда са ситуирани в този момент в Херсон, с цел да документират, както съобщи ръководителят на националната полиция Игор Клименко, закононарушенията на съветските окупатори и да повдигнат пропускателни пунктове по пътищата, съобщи Франс прес.

Относно Донецка област в среднощното си послание Зеленски съобщи, че там се водят яростни сражения и че там е същински пъкъл. " Но нашите елементи пазят безстрашно, те оказват опозиция на ужасяващия напън на окупаторите, резервират нашите отбранителни линии ", съобщи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР