Президентът на Русия подкрепи създаването на зърнена борса в рамките

...
Президентът на Русия подкрепи създаването на зърнена борса в рамките
Коментари Харесай

Зърнената борса на БРИКС ще направи по-справедлива световната търговия

Президентът на Русия поддържа основаването на зърнена борса в границите на БРИКС. Тя е в положение съществено да се конкурира с Чикагската стокова борса, където в този момент се дефинират основно международните цени на зърното. Защо Русия се нуждае от различна зърнена борса и ще я поддържат ли други членове на БРИКС?

Президентът Владимир Путин поддържа предлагането на Съюза на експортьорите за основаване на зърнена борса в границите на БРИКС. Тази тематика може да сплоти страни, които изнасят една четвърт от цялата пшеница в света, съвсем 40% от ориза и 6% от царевицата.

През последната земеделска година Русия е изнесла към 47 милиона тона пшеница, или 22% от целия международен експорт. Друг главен снабдител на пшеница за БРИКС е Бразилия, която съставлява почти 1,3% от пазара.

Индия изнася най-вече ориз за БРИКС - той представляваше към 33,6% от международния пазар през селскостопанската 2022-2023 година. Други към 3% са доставени от Китай и почти 2,3% от Бразилия.

Царевицата е друга просвета, чиито съществени снабдители са страните от БРИКС. Така през последната селскостопанска година на Бразилия се падат 4,6% от международния експорт, на Русия – 0,5%, на Южна Африка и Индия – по 0,3%.

В същото време множеството страни от БРИКС също са огромни купувачи на зърно. Например, Китай съставлява 6% от международния импорт на пшеница и 5% от ориз. Египет употребява 5% от целия импорт на пшеница в света, а Южна Африка и ОАЕ употребяват съвсем 2% от ориза.

Защо Русия би трябвало да сътвори тази борса и ще я последват ли други членове на БРИКС?

„ Интересна обстановка се разви на пазара, когато в действителност самите купувачи на зърно, на първо място Европейски Съюз и Съединени американски щати, дефинират цените на своите тържища за артикули, които след това купуват. Този метод наподобява най-малкото неправдив, тъй като по принцип за купувачите не е преференциално да дефинират високи цени “, отбелязва Екатерина Новикова, доцент от катедрата по икономическа доктрина на РИУ “Плеханов ”.

„ Зърното е борсова стока и най-големите тържища в света, най-вече в Съединени американски щати, са най-важната пазарна институция, която дефинира равнището на цените. Борсовата търговия е най-важна за пшеницата и царевицата. Съвременната борса е фючърсна борса, където по предписание няма циркулация на действителни артикули, нормално съставляват не повече от няколко % от борсовата търговия “, споделя Александър Данилцев, шеф на Института по комерсиална политика към Висшата школа по стопанска система.

Според Новикова Съединени американски щати също схващат, че към този момент няма да могат да управляват пазара на зърно, както преди. „ Налице е последователно делене на международната стопанска система на два района, основните играчи в които са Китай и Съединени американски щати с огромни търговски сътрудници към тях. Във връзка с такава регионализация самодейността на Русия за основаване на зърнена борса може да се схване много позитивно от страните-членки на БРИКС и в близко бъдеще ще забележим по какъв начин такава борса ще действа и взаимодейства в границите на обновената система за външноикономическа активност на страните “, счита Новикова.

„ Създаването на съвременна борса, фокусирана върху пазарите на страните от БРИКС, ще даде опция за по-добро адаптиране на пазара и цените към обстановката на пазарите на тези страни. Естествено, тя няма да бъде изолиран и ще повлияе и на международния пазар като цяло. Това може да помогне за по-балансиран и постоянен пазар “, споделя Данилцев.

Струва си обаче да се разбере, че зърнената борса на страните от БРИКС ще сплоти освен експортьорите, само че и вносителите на една платформа. „ Регулирането на цените просто посредством основаване на борса няма да работи, защото това изисква сливане на експортьорите в организация, сходна на ОПЕК+, с цел да можем дружно да ограничим предлагането на пазара “, изяснява Владимир Чернов, анализатор.

„ Не е мъчно да се сътвори зърнена борса на БРИКС, защото в действителност това е просто платформа за търговия в Интернет, към която се изтеглят данни за размера и цената на фючърсните контракти за доставки на зърно, а самите култури могат да се съхраняват или в обособен склад на тази борса, като да вземем за пример газа в хъба ТТФ в Холандия, или остават в складовете на самите вносители и производители, до момента в който не продадат контракт за тяхната доставка “, споделя Чернов. Той обаче не има вяра в бързото пораждане на такава борса, защото страните ще се сблъскат с доста компликации при регулирането й.

Експертите считат, че тази концепция може да бъде подкрепена от всички членове на БРИКС. „ Въпреки това, основаването на такава борса в актуалните геополитически условия е най-необходимо за Русия, защото тя съставлява 22% от международния експорт на зърно, който е изложен на риск заради външни ограничавания.

Създаването на борса ще помогне на Русия да откри различни вносители за своите артикули, което в този момент е доста значимо за страната.А за други експортьори основаването на борса е по-необходимо, с цел да могат да я контролират и да извличат повече доходи от продажбата на зърно на спот пазара, в сравнение с посредством директни контракти сред държавните компании “, счита Чернов.

Той изяснява, че фючърсните контракти за зърно се търгуват на Чикагската стокова борса, само че най-големите контракти за доставка на зърно към момента се подписват непосредствено сред страните. А договорите могат да обезпечат забележителна отстъпка от борсовите цени заради увеличените размери на доставките. „ Миналата година Русия дефинира минимална цена за колета на зърно, заради което Египет закупи огромна партида пшеница от Франция, макар че в началото планираше да я купи от Руската федерация, тъй че в този случай ценообразуването беше като цяло изкуствено “, отбелязва специалистът.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10197 " Споделяне на новите стопански шансове от Китай " - Дискусия, проведена от КМГ и Алтернативен Поглед17213Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед26395Доц. Александър Сивилов: Ако не се направи нещо доста бързо, Европа ще се разпадне стопански!Алтернативен Поглед44276Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед55807Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед378479Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед161842Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед125637Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118095Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102926Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев37755
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР