Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви, че докладът на Европейската

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви, че докладът на Европейската
Коментари Харесай

Румънският президент видя тревожен сигнал в мониторинговия доклад

Президентът на Румъния Клаус Йоханис съобщи, че отчетът на Европейската комисия за напредъка на страната в правосъдната промяна е обезпокоителен сигнал, на който държавното управление би трябвало да обърне внимание, осведоми локалната организация Agerpres, представена от news.bg.

По-рано през днешния ден Европейската комисия показа Доклада по механизма за съдействие и инспекция за напредъка на Румъния и България.

„ Ако дейностите на румънското държавно управление и парламент в процеса по изменение на правосъдното законодателство продължат в същата посока като преди, Румъния ще направи крачки обратно в правосъдната промяна и битката против корупцията ", означи Йоханис.

Президентската администрация сподели, че Йоханис споделя позицията на Европейска комисия, че процесът по изменение на това законодателство би трябвало да бъде допустимо най-прозрачно и да се вземе поради позицията на всички в правосъдната система.

Той акцентира, че след отчета от януари 2017 година, в който се акцентира забележителен прогрес през 2016 година, в оповестения през днешния ден Европейска комисия демонстрира, че единствено една от 12-те рекомендации е изпълнена приемливо и действителен прогрес е реализиран единствено по 3 други.

Държавният глава сподели още, че Европейската комисия предизвестява в последния си отчет, че като цяло импулсът за промени през тази година е изгубен и е забавено осъществяването на останалите рекомендации. Според него има риск от наново покачване на проблеми, които в отчета от януари 2017 година се преглеждат като позволени.

„ Десет години след присъединението към Европейски Съюз Румъния реализира значим прогрес в правосъдната промяна, което непрекъснато се загатваше в отчетите. В същото време анулация на мониторинга зависи директно от непрекъснатото и необратимо естество на тези промени ", безапелационен е президентът.

Той добави, че всички старания на Румъния за правосъдна промяна и битка с корупцията могат да бъдат изложени на риск поради дейностите на политици, които отхвърлят да изпълнят отговорностите си да работят в работа на жителите за сметка на партийни или групови ползи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР