Президентът на Румъния Клаус Йоханис направи тази седмица официално посещение

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис направи тази седмица официално посещение
Коментари Харесай

Президентът на Румъния пътува до Япония с „летящ хотел“ срещу 350 000 евро

Президентът на Румъния Клаус Йоханис направи тази седмица публично посещаване в Япония, само че румънските медии отделиха повече внимание на самолета, с който пътува президентът, в сравнение с диалозите му в Далечния изток, съобщи Българска телеграфна агенция.

Йоханис отлетя за срещите в Страната на изгряващото слънце с под наем аероплан, за чийто наем са били платени 350 000 евро, осведоми телевизия Антена 1. ВИП самолетът е нает от частна компания в Люксембург, която ръководи и самолетите, благосъстоятелност на съветския милиардер Роман Абрамович, показва малкия екран. Става дума за един от най-големите и най-нови модели Боинг 737.

„ Истински летящ хотел “, отбелязва Антена 1 и показва удобствата в него: в салона на самолета могат да се настанят първокласно 19 пътници; има задоволително място за киносалон; има ВИП салон и пространство за петзвездна вечеря; кожени кресла и плюшени дивани върху скъпи килими; разтегаеми маси, направени от редки типове дърво, са разпръснати из салона, а първокласни спални го трансформират в летящ хотел.

Самолетът, нает от президентството, дойде в Букурещ от Париж. След това хвърча 30 минути до град Сибиу, а идващото междинно кацане, след два часа и 48 минути, бе в Баку за зареждане с гориво. Полетът от Азербайджан до Токио е траял девет часа. Според уеб страница за резервации на чартърни полети цената на 60-минутно пътешестване с ВИП самолета публично е над 13 000 евро, само че цените могат да бъдат контрактувани, прецизира Антена 1.

В Страната на изгряващото слънце румънският президент бе съпроводен от брачната половинка си, а в формалната делегация бяха включени няколко съветници на президента и външният министър Богдан Ауреску.

В Токио Йоханис подписа контракт за стратегическо партньорство сред Румъния и Япония. Държавният глава сподели, че това е „ историческа стъпка към нов стадий, която издига връзките сред двете страни на най-високо ниво “.

Във водеща вест обаче се трансформира ВИП самолетът. Потекоха мнения и разбори за това има ли потребност Румъния от президентски аероплан, какъв брой костват пътуванията на президента, за какво самолетите, с които пътува Йоханис, вършат ненужни кацания в Сибиу.

Румъния не е имала формален аероплан за държавните глави от 10 години насам. Всички политици са съгласни, че има потребност от подобен аероплан, само че от десетилетие президентската администрация подписва контракти за наем на самолети за пътуванията в чужбина, обобщават медиите в северната ни съседка.

Само през 2022 година пътуванията на румънския президент са коствали 3,32 милиона евро, показва осведомителният уебсайт Спотмедия. Тъй като става дума за 21 визити в чужбина, на процедура всяко пътешестване е коствало към 160 000 евро.

Румъния изостава в съпоставяне със съседите си от Европейски Съюз: България разполага с два ВИП самолета, Унгария с четири, а Полша – с пет, отбелязва телевизия Антена 1.

До 2010 година президентът на Румъния (Траян Бъсеску – по това време – бел. ред.) употребява като президентски аероплан Боинг 707 – Карпац, създаден през 1974 година Това беше румънският „ Еър форс уан “ (Air Force One), оборудван с формален кабинет, спалня и стая със специфична технология за засекретяване на връзките.

От 2010 година до 2013 година за външни полети президентството употребява „ Еърбъс “ (Airbus), взет на лизинг от националната самолетна компания „ Таром “ (Tarom). След това договорът е преустановен и се употребяват самолети, наети от задгранични компании.

Според „ БордингПас “ (BoardingPass) - профилиран уебсайт за информация, обвързвана с авиацията, самолетът Boeing 737-900ER, с който хвърча Йоханис до Япония, е в настройка BBJ (Boeing Business Jet) и е благосъстоятелност на основаната в Люксембург компания „ Глоубъл джет “ (Global Jet).

В Румъния Йоханис беше подложен на критика от едни и предпазен от други за избора си на пътешестване до Страната на изгряващото слънце.

Министърът на превоза Сорин Гриндяну уточни, че румънската страна би трябвало да има формален аероплан, който да обслужва президентската администрация и държавното управление, сходно на останалите страни.

Финансовият министър Адриан Къчу се изрече внимателно, като уточни, че би трябвало да се види какви са вероятните решения и какви ще бъдат разноските в кратковременен и дълготраен проект.

Председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку, който се чака да поеме скоро министър-председателския пост според съдружното съглашение за ръководство, изрично съобщи, че би трябвало да бъде закупен формален аероплан, който да бъде употребен при визити в чужбина, осведомиха румънските медии.

" Смятам, че страна с размерите на Румъния, с претенциите на Румъния и с позицията на Румъния в Европейски Съюз и НАТО, заслужава да има президентски аероплан и тази полемика би трябвало да завърши един път вечно “, съобщи Марчел Чолаку, като посочи, че „ президентски аероплан не значи, че с него пътува единствено президентът при визити в чужбина, а че самолетът се дава разполагаем на румънската страна, където разноските са отворени “.

Според и.д председателката на Сената Алина Горгиу е неприемливо през 2023 година Румъния да няма разполагаем формален аероплан, който да се употребява от румънската страна.

В отговор на отправени рецензии към избора, изработен от президентството в съответния случай, Алина Горгиу уточни, че нито един президент не отива на публично посещаване с постоянна самолетна линия.

„ Мисля, че това е популистка забележка и тя няма опрощение, когато приказваме за толкоз значимо посещаване “, сподели Горгиу пред телевизия Диджи 24 и акцентира, че след пет години договаряния Румъния е сключила съглашение за стратегическо партньорство с третата най-голяма стопанска система в света след Съединени американски щати и Китай.

След като луксът във ВИП самолета, с който Йоханис посети Япония, провокира толкоз безредици, румънските медии изследваха и маршрута на полета. Стана ясно, че самолетът е направил междинно кацане в град Сибиу, наподобява, с цел да вземе от там първата дама Кармен Йоханис. Семейство Йоханис са от Сибиу, а актуалният държавен глава бе кмет на този град от 2000 година до 2014 година

Специализираният уебсайт БордингПас (BoardingPass) разгласява информация за всички публични пътувания на президента през последните 14 месеца. В 19 от общо 26 полета самолетът, с който е пътувал Йоханис, е правил неоправдани публично кацания в Сибиу.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР