Президентът на Румъния Клаус Йоханис даде зелена светлина на проект

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис даде зелена светлина на проект
Коментари Харесай

Румъния ще строи музей на Холокоста

Президентът на Румъния Клаус Йоханис даде " зелена светлина " на план за построяването на Музей на Холокоста, написа Евронюз.
Седем десетилетия след края на Втората международна война, музеят ще бъде построен в столицата Букурещ, добавя БГНЕС.
Румъния е измежду страните, които избиват еврейското малцинство, като отчет на Ели Визел от 2004 година сочи, че сред 280 000 и 380 000 румънски и украински евреи са били убити в териториите, които е направлявала Румъния като съдружник на нацистка Германия.
Едва неотдавна Румъния стартира да приказва за тези събития и да регистрира своята роля в тях, като първото самопризнание за присъединяване в избиването на евреите пристигна през 2003 година
Новият музей, който ще се открие в съдействие с Института Ели Визел има за цел да покаже историята, културата и традициите на евреите в Румъния и да подчертае ролята им в модернизирането на страната и обществото.
Музеят ще се обитава на повърхност от 8000 квадратни метра в постройка, издигната в годините на Втората международна война.
Комунистическият режим, който пое ръководството по-късно, отхвърляше Румъния да е изтребвала евреите.
В страната са живели към 750 000 евреи преди Втората международна война, а в този момент са останали едвам 8000 до 10 000.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР