Хронология: Какво се случи в Нигер след преврата?

...
Президентът на Нигер Мохамед Базум беше избран преди две години
Коментари Харесай

Президентът на Нигер Мохамед Базум беше избран преди две години при първото мирно, демократично предаване на властта от обявяването на независимостта през 1960 г.

Но на 26 юли членовете на собствената му президентска гвардия го отстраниха от поста в третия преврат за толкова години, който свали лидер в региона Сахел. Лидерите на преврата казват, че искат да предотвратят по-нататъшни икономически проблеми и проблеми със сигурността.

Ето основните събития, случили се след преврата:

Сряда, 26 юли

Бунтовни войници задържаха президента Мохамед Базум в официалната му резиденция в столицата Ниамей. Те обявиха, че са завзели властта с преврат заради влошаващата се ситуация със сигурността в западноафриканската страна. В изявление, излъчено по националната телевизия, полковник-майор Амаду Абдрамане каза: „Силите за отбрана и сигурност... решиха да сложат край на режима, с който сте запознати... Това следва непрекъснатото влошаване на ситуацията със сигурността, лошото социално и икономическо управление.” Лидерите на преврата обявиха, че границите на страната са затворени.

Четвъртък, 27 юли

В изявление, публикувано от акаунта на командването на нигерската армия, се заявява, че ще подкрепи преврата, за да избегне „убийствена конфронтация“, която може да доведе до „кървава баня“. Генерал Абдурахман „Омар“ Чиани, командир на президентската гвардия, се назначи за ръководител на новото военно правителство на страната. Размирици избухнаха, когато стотици поддръжници на преврата претърсиха и подпалиха централата на управляващата партия в Ниамей. В гласово съобщение в Telegram босът на наемниците от Wagner Group Евгений Пригожин изглежда приветства военния преврат и предлага услугите на бойците си за въвеждане на ред. Междувременно Базум демонстративно заяви, че в страната ще възтържествува демокрацията.


Събота, 29 юли

Европейският съюз прекрати финансовата подкрепа за Нигер, докато Африканският съюз (АС) призова лидерите на преврата да се върнат в казармите си. Френското външно министерство заяви, че Франция е спряла всяка помощ за развитие и бюджетна подкрепа с незабавен ефект, изисквайки бързо връщане към конституционния ред с Базум обратно начело. Френската помощ за развитие на Нигер беше приблизително 120 милиона евро (130 милиона долара) през 2022 г. и се очакваше да бъде малко по-висока тази година.

Неделя, 30 юли

На извънредна среща на върха в Нигерия регионалният блок от 15 държави от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) поиска Базум да бъде възстановен в рамките на една седмица. В противен случай блокът заяви, че ще предприеме „всички мерки“ за възстановяване на конституционния ред. „Такива мерки може да включват използването на сила за този ефект“, каза ECOWAS. Блокът наложи финансови санкции на лидерите на преврата и страната, замразявайки „всички търговски и финансови транзакции“ между държавите-членки и Нигер, една от най-бедните нации в света.

Понеделник, 31 юли

Говорител на германското външно министерство каза на брифинг, че всички директни плащания за подкрепа към централното правителство на Нигер ще бъдат спрени до второ нареждане. Планирано емитиране на облигации за 30 милиарда CFA франка ($50 милиона) от Нигер на западноафриканския регионален дългов пазар беше отменено от Централната банка на западноафриканските държави (BCEAO), казаха пазарни източници. Кремъл заяви, че ситуацията в Нигер е „причина за сериозно безпокойство“.INTERACTIVE-ECOWAS STATES

Вторник, 1 август

Нигер обяви повторното отваряне на своите сухопътни и въздушни граници с няколко от своите съседи – Алжир, Буркина Фасо, Мали, Либия и Чад. Отново отворените граници са главно в отдалечени пустинни райони. Ключовите входове на Нигер за търговия и търговия останаха затворени поради ограниченията, наложени от ECOWAS. Първият от трите полета за евакуация на френски и европейски граждани от Нигер тръгна вечерта, след като Франция, Италия и Испания обявиха евакуации за своите граждани и други европейски граждани. Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, обвини Русия, че стои зад преврата.

Сряда, 2 август

ECOWAS изпрати делегация в Нигер, водена от бившия нигерийски военен лидер Абдулсалами Абубакар, за да преговаря с военното правителство. Регионалните ръководители на отбраната започнаха двудневна среща в съседна Нигерия. Нигерия прекъсна електрозахранването на Нигер, според документи на държавната комунална компания. Последната зависи от Нигерия за 70 процента от мощността си. В телевизионно обръщение генерал Абдурахман Чиани разкритикува санкциите, наложени от западноафриканските лидери, като „незаконни“ и „нехуманни“ и призова сънародниците си да се подготвят да защитят нацията си. Съединените щати наредиха на целия правителствен персонал, който не е извънредно положение, да евакуира временно посолството си в Нигер.

Четвъртък, 3 август

На 63-ата годишнина от независимостта на Нигер стотици хора, подкрепящи преврата, се събраха на масов митинг в Ниамей, с някои размахвани гигантски руски знамена. Президентът на САЩ Джо Байдън призова за незабавното освобождаване на Базум и семейството му и за запазване на демокрацията в страната. Амаду Абдраман, говорител на превратаджиите, обяви отмяната на пет споразумения за военно сътрудничество с Франция. Нигер също спря излъчването на финансираните от френската държава международни новинарски издания France 24 и RFI, което предизвика осъждане от френското външно министерство.


Петък, 4 август

Военните ръководители на ECOWAS се съгласиха с план за възможна военна намеса в отговор на кризата, като армиите на страни, включително Сенегал и Кот д'Ивоар, заявиха, че са готови да участват. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в изявление, че Вашингтон спира „някои програми за чуждестранна помощ в полза на правителството на Нигер“.

Събота, 5 август

В новинарски репортаж се казва, че генералите на преврата са поискали помощ от групата Вагнер, тъй като крайният срок на ECOWAS за възстановяване на Базум на власт наближава.

Неделя, 6 август

Десетки хиляди поддръжници на преврата, много от които носеха руски знамена, се събраха на стадион в Ниамей за митинг, тъй като крайният срок, определен от ECOWAS за връщането на Базум на власт, изтече. Лидерите на преврата затвориха въздушното пространство на страната.

Понеделник, 7 август

Действащият заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нуланд каза, че е провела "откровени и трудни" разговори с военния лидер Муса Салау Барму и трима от неговите полковници в Ниамей. Тя каза, че исканията за среща с Базум и Чиани са били отказани.


Вторник, 8 август

Африканският съюз планира да изпрати съвместна мисия с представители на ООН и ECOWAS в Нигер, но военното правителство й отказа разрешение, съобщи френското списание Jeune Afrique.

Сряда, 9 август

Риса Аг Була, бивш лидер на бунтовниците и политик в Нигер, каза, че неговият нов Съвет на съпротивата за републиката (CRR) е стартирал движение, което има за цел да възстанови  Базум, първи признак на вътрешна съпротива срещу управлението на армията. Лидерите на преврата обвиниха френските сили, че са освободили заловените „терористи“ и са нарушили забраната за въздушното пространство на страната в опит да дестабилизират Нигер, тъй като Франция незабавно отхвърли обвиненията.

Четвъртък, 10 август

Лидерите на преврата обявиха списък от 21 души, които да станат министри в ново правителство. На извънредна среща на върха в Абуджа в Нигерия държавните ръководители на ECOWAS заявиха, че всички опции, включително „използването на сила“, остават на масата за възстановяване на конституционния ред в Нигер. Блокът разпореди задействането на резервните си сили.

Петък, 11 август

Блинкен от САЩ проведе телефонен разговор с предшественика на Базум, бившия президент Махамаду Исуфу, за да говори за „влошаващите се условия“. Появиха се съобщения в медиите, че Базум и семейството му са оцелели с ориз и тестени изделия и са живели без електричество.

Събота, 12 август

Членовете на ECOWAS трябваше да се срещнат в столицата на Гана, Акра, за да обсъдят как да се справят с кризата в Нигер, след като одобриха разполагането на резервни сили, но срещата беше прекратена за неопределено време поради „технически причини“.


 

Неделя, 13 август

Група нигерийски ислямски учени, които се срещнаха с лидера на преврата в Нигер, обявиха, че генералът се е съгласил да проведе директни преговори и да разреши противопоставянето със западноафриканските лидери. Часове след като групата направи съобщението, армията на Нигер заяви, че ще преследва Базум за „държавна измяна и подкопаване на вътрешната и външната сигурност“ на страната.

Вторник, 15 август

Руският президент Владимир Путин „подчерта важността на мирното разрешаване на ситуацията за по-стабилен Сахел“, каза военният лидер на Мали Асими Гоита след телефонен разговор с руския президент. Кремъл каза в изявление, че призивът е иницииран от Мали. Най-малко 17 войници от Нигер бяха убити при атака на въоръжени групи близо до границата с Мали, се казва в изявление на Министерството на отбраната на страната.

Четвъртък, 17 август

Всички държави-членки с изключение на тези под военно управление и Кабо Верде са готови да участват в резервните сили като последна мярка за възстановяване на демокрацията, обяви комисарят на ECOWAS Абдел-Фатау Муса, след като началниците на отбраната от регионалния блок се срещнаха в Акра, Гана.

Петък, 18 август

ECOWAS се споразумя за „ден D“ за възможна военна намеса за възстановяване на демокрацията в Нигер, докато военните началници проведоха втори ден на преговори в Гана. Единадесет от 15-те държави-членки на блока се съгласиха да ангажират войски в операцията.

Събота, 19 август

Делегация на ECOWAS проведе разговори с лидера на военното правителство Чиани и се срещна с Базум, за първи път чуждестранни служители виждат сваления лидер от седмици. Управляващият военен съвет на Нигер потвърди пристигането на представителите на ECOWAS, ръководени от бившия нигерийски лидер Абдулсалами Абубакар. След като се срещна с делегацията, Чиани предложи тригодишен преход на властта и предупреди, че всяка атака срещу страната „няма да бъде разходка в парка“ за замесените. Говорейки по националната телевизия, той не даде подробности за потенциалния преход, като каза само, че принципите за този ход ще бъдат решени в рамките на 30 дни в диалог, който ще бъде домакин на управляващия военен съвет. Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР