Президентът на Молдова Мая Санду информира, че днес е обнародвала

...
Президентът на Молдова Мая Санду информира, че днес е обнародвала
Коментари Харесай

Румънският език вече е държавен на Молдова, регламентиран със закон

Президентът на Молдова Мая Санду осведоми, че през днешния ден е обнародвала закона, който удостоверява, че държавен език е румънският, оповестиха от пресслужбата на президента, оповестява " Молдпрес ".

" Днес обнародвах закона, който удостоверява една историческа и неоспорима истина: държавният език на Република Молдова е румънският. Искам румънският език да ни сплоти всички, които живеем тук и обичаме тази страна. Ние, дружно с други повече от 27 милиона души в света, приказваме румънски език, един от формалните езици на Европейския съюз. Или ни е майчин език, или сме го научили през живота, заради румънския език нямаме потребност от преводачи, разбираме се от една дума ", сподели президентът.
В същото време президентът Мая Санду акцентира, че " тези, които ни споделят десетилетия поред, че ние, жителите на Молдова, приказваме " молдовски " език, а не румънски - преследваха една единствена цел: разделят ни. И това, тъй като един път разграничена нация, човек по-лесно може да я подчини и управлява. Разделената нация не съставлява обединена мощ, която може да се отбрани. Тези, които се пробваха да ни разделят, не се интересуваха от филология, а от това по какъв начин да държат Молдова блокирана във безконечна национална свада ", означи президентът.

Също по този начин президентът сподели твърда убеденост, че румънският език би трябвало да бъде и може да бъде катализатор на консолидацията на молдовското общество и за това би трябвало да се почита и учи, както и да се приказва от всички жители на Молдова.

" Много съм благополучен доста, когато през днешния ден срещам младежи от разнообразни етнически групи, които приказват добре румънски език. Можем всички да подкрепим това изпитание, тъй че обединени да насочим силата към построяването на общо бъдеще в Европейския съюз, където всички езици са уважавани и предпазени ", сподели президентът Мая Санду.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР