Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор реши, че вече

...
Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор реши, че вече
Коментари Харесай

Мексиканските власти се канят да разследват експрезиденти

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор реши, че към този момент не трябва да протака нещата с предизборната си концепция - да проверява закононарушенията на своите прародители. Затова предложи референдум по въпроса в страната и го назова в чисто популистки жанр "консултация с народа ", предава Българска телеграфна агенция. Така елементарните жители ще би трябвало да решат дали да се търси отговорност (наказателна) от предходните водачи на страната. И какви ще са последствията - и за тях самите, и за политическата непоклатимост на мексиканската страна.

Ще отбележим, че Обрадор е първият мексикански президент, който не е забъркан в никакви кавги, корупционни схеми, нецелево консумиране на държавни средства и други противоправни дейности, с каквито се прочуха предходните държавни глави. Предишният - Енрике Пеня Нието, бе най-активен във "вземането " на средства от хазната. В предизборната си акция Обрадор даде обещание, че в случай че завоюва, безусловно ще даде зелена светлина да се проверяват големите финансови злоупотреби на президента, източвал държавния бюджет и за персонални потребности, и за прехрана на последната си брачна половинка (бивша телевизионна водеща, която се разведе с Пеня Нието незабавно щом той напусна висшия пост).

Дошъл на власт обаче, Обрадор разбра, че ще е извънредно мъчно да стартира сходно следствие. Против се оповестиха в действителност всички от днешната ръководеща върхушка - от самите експрезиденти (в момента петима) до редица парламентаристи, армейски и полицейски генерали, авторитетни предприемачи. Те до един бяха наясно, че поровят ли управляващите към някой някогашен президент, това ще сложи под удар цялата верига негови най-доверени лица: родственици, близки, прислуга, позволени до държавната софра предприемачи с шанс и техните фамилии.

Естествено всички експрезиденти на часа осъдиха концепцията и обявиха в един глас, че не са вземали нищо от хазната, не са правили нищо противоправно и виждат в сходни следствия единствено споразумяване на политически сметки. Обрадор получаваше и персонални закани с открити подмятания, че основателят на следствията може просто да не доживее, до момента в който приключат.

И не щеш ли президентът на Мексико взема решение да избере най-простия, само че и най-ефикасния път. Той в действителност се обръща непосредствено към народа с молба било да поддържа самодейността, било да я отхвърли. Никакви гласувания в Народното събрание, никакви съвещания с управленията на политическите партии, никакви срещи и полемики с предшествениците му. С други думи, както реши народът на идната "консултация " - по този начин ще стане.

По този метод Обрадор отчасти отхвърля да носи отговорност за развиването на събитията. Защото, в случай че народът реши да има следствия, по какъв начин може президентът, определен от същия народ, да се възпротиви? Повече от другите ще си изпати Пеня Нието - един негов президентски аероплан все не може още да си откри покупател на урежданите нееднократно търгове. Цената с всички екстри в салона е 120 милиона долара; неизвестно за какво обаче не желаят да го купят нито локалните богати предприемачи, нито арабските шейхове.

Показателно е, че всичките петима някогашни президенти, нарочени за следствие, са упрекнати единствено в едно: безсрамна и поголовна корупция. Да не забравяме, че Латинска Америка без друго по принцип е измежду най-корумпираните райони в света. А пък корупцията в Мексико, и то във висшите властови ешелони, си е най-банално събитие. Неслучайно в страната водачът е стеснен единствено с един президентски мандат - шест години. Никакви пренаписвания на конституцията, никакво нулиране, никакво удължение на пълномощията под никакъв претекст. Защо ли?

Така са се стекли нещата в локалния политически живот, че незабавно щом президентът встъпи в служба, освен че се сменя цялата политическа върхушка, само че се измитат на улицата и всички чиновници от миналата администрация чак до последния водач. И през въпросните шест години (друг мандат няма да има и с това е наясно всеки служител от президентския "отбор ") се постанова човек "да поработи " по този начин, че да му стигне за цялостен живот - и за него самия, и за околните, и за далечните му родственици заедно с техните другари и познати.

Дори освен това състояние - с един-единствен шестгодишен мандат - корупцията безусловно разяжда Мексико. А я си представете по какъв начин би изглеждала страната, в случай че президентите стояха по няколко мандата, готвейки за същия пост синове и дъщери? Точно по тази причина на процедура всеки някогашен президент на Мексико може сигурно да бъде упрекнат и в корупция, и в нецелево потребление на държавни средства, и в доста още грехове.
Ето обаче един незабравим миг. Дали ще има подобен референдум, скоро ще се разбере, тъй като Обрадор има цялостен куп съперници таман измежду тези, които обезпечено са застрашени от следствие (не единствено всичките експрезиденти, само че и хората от екипите им и най-близката рода).

Но някогашните водачи на страната може да бъдат разследвани освен за нелегално обогатяване, а и за други закононарушения. Например за държавна измяна, прекачване на част от територията на други страни, източване на бюджетни средства по напътствие на президента към задгранични банки. Защото в случай че в Мексико стартират сходни процеси - за пръв път в историята на Латинска Америка, това ще е сигнал и за доста други страни, чиито нации горе-долу всеки ден срещат безусловно същите проблеми в горните ешелони на властта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР