Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се срещна

...
Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се срещна
Коментари Харесай

Спортисти към МОК: Ами нашата война? Какво направихте тогава? Къде сте и в момента, когато тя продължава

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се срещна със спортисти, включително и на украинци, в опита да изясни политиката на организацията по отношение на съветските състезатели и разновидностите те да вземат участие на Игрите в Париж следващата година.

МОК предложения селекция от спортисти от целия свят за двудневна среща, до момента в който в това време комисиите работят по изработването на единни правила за индиферентност и да оценят обособени съветски спортисти, които желаят да се върнат към интернационалните надпревари, както и такива, опитващи се да вземат квоти за Париж 2024.

Украинският джудист Георгий Зантарая сподели на Бах, че страната му по никакъв метод не схваща за какво се предлага безпристрастен статут на съветските спортисти. Той счита, че всеки, който не утвърждава войната, да може да се състезава в олимпийския тим на бежанците, както се случва с други състезатели от проблематични страни.

" Всички ние можем да разберем човешкото страдалчество, възприятието на незадоволство от обстановката за украинските спортисти “, обърна се Бах към джудиста. Ние разбираме компликациите, които имате, както и други спортисти в Йемен да вземем за пример ".

След което Бах акцентира, че МОК е заел невиждана позиция във връзка с съветските състезатели за ограничение на интернационалното им присъединяване в миг, в който на света се водят 28 войни, по думите му.

Някои страни и спортисти ни  обвиняват в двойни стандарти. " Казват: " Ами нашата война? Какво направихте тогава? Къде бяхте? Къде сте и сега, когато тя продължава? ".

Но Русия стартира военната си инвазия в суверенна Украйна четири дни след закриването на Олимпийските игри в Пекин и действително може да се счита, че е нарушила олимпийското примиpие, подкрепено и от Организация на обединените нации.

А Зантарая се обърна към Бах минути откакто боксьорът от Йемен Мохамед ал Карнас приказва от трибуната, че спортистите от страната му са се почувствали безусловно забравени. Войната в Йемен, която продължава от 2014-а година насам, е лишила живота на повече от 150 хиляди души и сътвори филантропична злополука в района.

Дебатът за реинтегрирането на съветски спортисти, които не са подкрепили войната – макар че украинският президент Володимир Зеленски прикани за безапелационна възбрана – продължава втори следващ ден в швейцарската централа на МОК в Лозана.

" Наш дълг като спортисти е да защитим сътрудниците си, които нямат нищо общо с това. Никой в 21-и век не трябва да страда поради дейности на различен, към които няма отношение ", сподели Бах.

Но той беше нападнат от украинската лекоатлетка Анна Рижикова – финалистка преди две години на 400 метра с трудности в Токио. Според нея, огромен проблем е нулевото говорене на съветски спортисти по казуса.

" Tе са забъркани. Всички тези спортисти са забъркани във войната, тъй като остават безмълвни. И не вършат нищо, с цел да спрат този смут, съобщи Рижикова. Всяка нощ Русия ни обстрелва с ракети и дронове. Аз пребивавам там. И всяка нощ си лягам без да знам дали ще се събудя на другата заран. Според вас, това какъв брой е покрай естественото? Когато си персона, би трябвало да се заявиш като такава ", разяснява още спринтьорката.

След като завърши речта си, Сара Уокър – член на Комисията на спортистите на МОК стана, прегърна украинката и седна до нея. " Чуваме ви с вашите проблеми. Мога да приказвам от името на доста хора в тази стая и ви подсигурявам, че сме доста смутени от цялата обстановка. От друга страна, ние сме също толкоз тъжни и за други спортисти, които се намират в сходно състояние. Една от най-важните функции на олимпийското придвижване е, че основава чувството по какъв начин всички сме дружно. И духът, който ни носи за единение и мир ", съобщи Уокър.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР