Кандидатът на опозицията на Малдивите Муизу се очаква да спечели балотажа

...
Президентът на Малдивите Ибрахим Мохамед Солих призна поражението на балотажа
Коментари Харесай

Президентът на Малдивите Ибрахим Мохамед Солих призна поражението на балотажа на президентските избори, след като официално преброяване показа, че съперникът му Мохамед Муизу има неоспорима преднина.

„Поздравления за новоизбрания президент Muizzu“, написа Солих в X, известен преди като Twitter, след като Избирателната комисия на Малдивите показа, че опонентът му е спечелил 54 процента от бюлетините в събота.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Съдбата на Индия е свързана, демокрацията в равновесие, докато Малдивите гласуват на балотажИзборите на Малдивите отиват на балотаж, като прокитайската опозиция води Малдивите отиват на избори на фона на съперничеството между Индия и Китай, страховете за демокрациятакрай на списъка

„Благодаря ви за красивия демократичен пример, показан от хората на изборите“, добави той. Официалните резултати се очакват по-късно в неделя.

45-годишният Муизу се очерта като изненадващ фаворит по време на първия тур на гласуването на 8 септември, като взе около 46 процента от подадените бюлетини. Солих – наранен от ниската избирателна активност и разцеплението в неговата Малдивска демократическа партия (MDP) – спечели 39 процента.

Счита се, че балотажът има значителни последици за външната политика на Малдивите, особено при решаването на битката на Китай и Индия за влияние в стратегически разположения архипелаг.

„Днешният резултат е отражение на патриотизма на нашия народ. Призив към всички наши съседи и двустранни партньори да зачитат напълно нашата независимост и суверенитет“, каза високопоставеният представител на Прогресивната партия на Малдивите на Muizzu, Мохамед Шареф, според информационната агенция Associated Press.

Той каза пред информационната агенция, че това също е мандат за Muizzu да възроди икономиката и освобождаването на лидера на партията Народен национален конгрес и бивш президент Абдула Ямин от затвора.

Ямин излежава присъда в затвора за корупция и пране на пари, но поддръжниците му твърдят, че е вкаран в затвора по политически причини. Муицу е служил като министър на жилищното строителство в продължение на седем години и в момента е кмет на столицата Мале.

Групата за наблюдение Transparency Maldives каза, че е имало някои инциденти на „изборно насилие“, без да уточнява повече подробности.

Имаше над 282 000 избиратели с право на глас, а избирателната активност беше 78 процента час преди затварянето на избирателните секции.

61-годишният Солих ще служи като временно изпълняващ длъжността президент до встъпването в длъжност на наследника му на 17 ноември.

Изглед на Индия, Китай

Солих, който за първи път беше избран за президент през 2018 г., се бореше с твърденията на Муицу, че е позволил на Индия неконтролирано присъствие в страната. Muizzu се смята за прокитайски.

Солих настоя, че присъствието на индийската армия на Малдивите е само за изграждане на корабостроителница съгласно споразумение между двете правителства и че суверенитетът на страната му няма да бъде нарушен.

Муицу обеща, че ако спечели президентския пост, ще премахне индийските войски от Малдивите и ще балансира търговските отношения на страната, за които твърди, че са силно в полза на Индия.

Ахмед Шахид, бивш външен министър на Малдивите, определи изборната присъда като обществен бунт срещу провала на правителството да отговори на икономическите и управленските очаквания, а не като опасения относно индийското влияние.

„Не мисля, че Индия изобщо е била в съзнанието на хората“, каза Сахид.

Солих претърпя неуспех по-близо до изборите, когато Мохамед Нашид, харизматичен бивш президент, се отдели от своята Малдивска демократическа партия (МДП) и издигна свой собствен кандидат на първия тур. Той реши да остане неутрален във втория рунд.

„Напускането на Nasheed отне дънната платка от MDP“, каза Shaheed.

Ямин, лидер на Националния народен конгрес, направи Малдивите част от китайската инициатива „Един пояс, един път“ по време на президентството си от 2013 г. до 2018 г. Инициативата има за цел да построи железопътни линии, пристанища и магистрали за разширяване на търговията – и влиянието на Китай – в Азия, Африка и Европа.

Въпреки това е малко вероятно Muizzu да промени външната политика за предоставяне на важно място на Индия – по-скоро съпротивата срещу китайските проекти вероятно ще намалее, вечерната сила ще се балансира, каза Шахид.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР