Президентът на Ливан Мишел Аун очаква връщането на премиера Саад

...
Президентът на Ливан Мишел Аун очаква връщането на премиера Саад
Коментари Харесай

Президентът на Ливан чака от премиера Харири обяснение за оставката му

Президентът на Ливан Мишел Аун чака връщането на премиера Саад Харири в Бейрут , с цел да одобри публично от него молбата му за оставка , заяви пресслужбата на президента, представен от организациите " Ал Ватания " и ТАСС.
 
" Президентът желае да узнае събитията, заради които шефът на държавното управление е взел това решение ", се споделя в известието.
 
Самият Харири разгласи по-рано през днешния ден в телевизионно послание от саудитската столица Рияд, излъчено по тв каналите " Ал Мустакбал " и " Ал Арабия ", че напуща поста си. Той заяви, че над живота му е надвиснала заплаха. " В Ливан царува атмосфера, която припомня за ситуацията, предшествала убийството на моя татко ", означи той.
 

Харири-младши разгласи за съществена причина за своята оставка " намесата на Иран и неговите протежета в лицето на шиитската партия " Хизбула " във вътрешните работи на страната ".
 
" Те (иранците) натрапват на Ливан и на останалите арабски страни свършени обстоятелства. Аз отхвърлям потреблението от " Хизбула " на оръжие против сирийския народ. За мене е недопустимо от Ливан да произтича опасност за районната сигурност ", сподели напускащият министър председател.
 
Зам.-външният министър на Иран Хосейн Шейхолислам съобщи по този мотив в Техеран, че министър председателят Саад Харири е взел решението си за оставка под напън от Съединени американски щати и Саудитска Арабия.
 
" Към тази крачка, която има за цел да изостри ситуацията в Ливан и в Близкия Изток , Харири е бил подбуден от администрацията на американския президент Доналд Тръмп и от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман ", означи иранският посланик.
 
 Guliver/Getty Images

Според него оставката на ливанския министър председател е ответен ход на Вашингтон и Рияд след провалянето, което претърпяха в Сирия терористите от групировката " Ислямска страна ". Шейхолислам сподели още, че " това е саудитско решение, ориентирано към борба с " Хизбула ".
 
Бойците на тази ливанска шиитска формация, която взе участие и в съдружното държавно управление на Ливан с двама министри,се борят на страната на сирийската войска.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР