Президентът на Китай Си Цзинпин обяви, че чуждестранните компании ще

...
Президентът на Китай Си Цзинпин обяви, че чуждестранните компании ще
Коментари Харесай

Си Цзинпин: Чуждите компании ще получат по-широк достъп до китайския пазар

Президентът на Китай Си Цзинпин разгласи, че задграничните компании ще получат по-голям достъп до големия китайски пазар. Той съобщи това при откриването на интернационален конгрес в Пекин, отдаден на китайския инфраструктурен план, прочут като самодейността " Един пояс, веднъж ", съобщи Асошиейтед прес.

Китайският водач даде обещание, че Пекин ще влага още над 100 милиарда $ в планове в други разрастващи се страни. 

В рамките на самодейността, стартирана от Си Цзинпин, се построяват електроцентрали, пътища, железопътни линии и пристанища по целия свят. Тези инфраструктурни планове основават по-близки връзки на Китай с редица страни от Африка, Азия и Латинска Америка, само че големите заеми, с които се финансират те, натоварват някои от по-бедните страни с огромни задължения. На този декор Китай съумя да откри надзор над редица активи в някои от тези страни, показва АП.

При откриването на форума в Пекин Си Цзинпин даде обещание, че две китайски държавни банки - Китайската банка за развиване (China Development Bank) и Ексим банк (China Export-Import Bank), ще обезпечат финансиране в размер на по 350 милиарда юана (по 47.84 милиарда долара) за инфраструктурни планове. Още 80 милиарда юана (10,93 милиарда долара) ще бъдат вложени в планове в границите на китайската самодейност " Един пояс, веднъж ". 

" Ще премахнем напълно рестриктивните мерки за задгранични вложения в индустриалния бранш в Китай ", съобщи китайският президент.

Във форума в Пекин вземат участие представители на към 130 страни, множеството от които са разрастващи се страни, отбелязва АП. Сред тях са и минимум 20 държавни и държавни ръководители. 

Почетен посетител е съветският президент Владимир Путин, който е на първото си посещаване в някоя от водещите страни в света след съветското навлизане в Украйна през февруари 2022 година

Путин, които приказва пред участниците във форума незабавно след речта на Си Цзинпин, даде висока оценка на китайската самодейност " Един пояс, веднъж ". Той сподели, че този " план и присъединяване на Русия са помогнали за намирането на общи решения на основни районни въпроси ".

По време на речта на Путин няколко европейски представители напуснаха залата, в която се организира церемонията по откриването на форума. По-късно те се завърнаха, показва ДПА.

След церемонията Путин беседва със Си Цзинпин.

Руският президент се срещна в Пекин и с унгарския премиер Виктор Орбан, който е единственият държавен началник на страна от Европейския съюз, който участва на форума в Китай, отбелязва АП, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР