Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна на държавно посещение в

...
Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна на държавно посещение в
Коментари Харесай

Историческа визита: Президентът на Китай пристигна в Русия

Президентът на Китай Си Дзинпин дойде на държавно посещаване в Русия, оповестиха китайски медии, представени от BBC. По данни на държавната организация ТАСС, Дзипин е кацнал на летище Внуково.

 
NOW - China's Xi Jinping arrives in Moscow to meet Putin.

习死皇已经抵达俄罗斯。
— Danny老皮匠 (@Jzzrb123)
Визитата, която ще продължи до 22 март, е по покана на съветския президент Владимир Путин .

Според предварителната стратегия, двамата президенти ще имат неофициален обяд, който ще бъде последван от диалози. Всички публични събития са планувани за вторник.

По информация на Агенция Франс Прес, в диалозите сред двамата водачи " ще бъдат разисквани настоящи въпроси за по-нататъшното развиване на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимоотношение сред Русия и Китай " . Предвижда се и продан на отзиви в подтекста на задълбочаването на руско-китайското съдействие на интернационалната сцена.

Освен това пресслужбата на Кремъл, представена от ТАСС, посочи, че по време на визитата на китайския водач ще бъдат подписани " редица значими двустранни документи " .

Последната среща на водачите се състоя през септември 2022 година в Самарканд в границите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие. В края на декември 2022 година в диалози със Си Дзинпин посредством видеоконферентна връзка Путин го предложения да пристигна на държавно посещаване в Москва напролет на 2023 година

По-рано през март Си Дзинпин беше избран отново за трети петгодишен мандат като президент на КНР. В приветствена депеша Путин увери, че Москва и Пекин ще продължат да координират дейностите си по основни въпроси. Руският президент също по този начин изрази убеденост, че той и китайският ръководител ще подсигуряват, че съдействието на страните в необятен кръг области ще се усили.

През октомври, след 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), Си Дзинпин беше избран отново и за трети мандат като общоприет секретар на Централен комитет на ККП. Поради това държавното му посещаване в Русия ще бъде първото му след преизбирането.

Посещението ще се състои малко повече от година след войната в прилежаща Украйна. Китай се пробва да се показа като неутрална страна в спора, само че позицията му е подложена на критика от някои западни водачи като недостоверна и осигуряваща безмълвна поддръжка за Москва.

В документ с позиция от 12 точки по отношение на войната, оповестен предишния месец, Китай прикани за разговор и ценене на териториалния суверенитет на всички страни.

Китай и Русия са и стратегически съдружници, като и двете страни постоянно акцентират това, което назовават партньорство " без граници ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР