Президентът на Китай Си Дзинпин обяви 24-те Зимни олимпийски игри

...
Президентът на Китай Си Дзинпин обяви 24-те Зимни олимпийски игри
Коментари Харесай

24-те Зимни олимпийски игри в Пекин бяха тържествено открити

Президентът на Китай Си Дзинпин разгласи 24-те Зимни олимпийски игри в китайската столица Пекин за открити. Градът ще се опита да обърне страницата след подготовката, помрачена от опасения свързани с нарушение на човешките права, Ковид и оповестения от Съединени американски щати дипломатически протест, заяви БГНЕС.

Фойерверки избухнаха над Пекинския народен стадион  „ Птичето гнездо “ - същото оборудване, на което бяха открити и Летните олимпийски игри преди 14 години. Пекин е първият град в историята, който е хазаин и на Летни, и на Зимни игри. Си Дзинпин бе посрещнат с огромни аплодисменти от публиката, която бе на отдалеченост и с защитни маски. Изпълнената със снежинки за декор откриваща гала започва с осем бойци, маршируващи с китайския байрак, преди да прозвучи и националният химн на Китай.
Русия и Китай желаят да е като по времето на Желязната завеса
Руският президент Владимир Путин и китайският му сътрудник Си Дзинпин подписаха през днешния ден взаимно изказване за навлизането на интернационалните...
Прочети повече
 китай

Източник: GettyImages

" Обявявам 24-те Зимни олимпийски игри за открити “, сподели Си Дзинпин, към който се причислиха международни водачи, измежду които президентът на Русия Владимир Путин. По-рано денем двамата държавни глави организираха среща. Китай и Русия не са в положителни взаимоотношения със Съединени американски щати в последно време, като Щатите, дружно с Англия, Канада и Австралия са измежду страните, които поведоха дипломатически протест на Игрите поради човешките права в Китай, в частност ориста на мюсюлманското малцинство на уйгурите в Синдзян. Атлетите им въпреки всичко ще вземат участие на Игрите, които ще продължат до 20 февруари и ще се проведат в „ затворен балон “, изработен особено за преодоляване на разпространяването на Ковид.

Само към 1/3 от Пекинския народен стадион с 90 000 места бе напълнен, само че сходно на други спортни събития на Олимпиадата, билети не бяха продадени на публиката поради пандемията. След като тимовете маршируваха на арената, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах съобщи следното: „ В нашия нежен свят, където разделяне, спор и липса на доверие са водещи сега, ние демонстрираме на света – да, че е допустимо да бъдем жестоки противници, до момента в който в същото време живеем спокойно и се почитаме взаимно “.

 китай
Заради уйгурите: Япония се готви да упрекна публично Китай за нарушение на човешките права
Управляващата и опозиционните партии в Япония взеха решение единомислещо да одобрят проекторезолюция в долната камара на Народното събрание, в която кит...
Прочети повече
Източник: GettyImages

Историческата олимпиада в Пекин към този момент стартира с няколко сесии в смесените двойки на кърлинга в сряда. Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия ще създадат своя дебют на Зимните игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 разнообразни спорта: алпийски ски, биатлон, ски тичане, ски скокове, северна композиция, ски свободен жанр, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, тичане с кънки, шорттрек и кърлинг.

България ще бъде показана от 15 спортисти – най-малката ни делегация от 80-те години на предишния век насам. По-рано скиорът Симеон Деянов отпадна от Игрите заради тежка форма на протичане на ковид. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски тичане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Знаменосци на България на церемонията по откриването бяха биатлонистката Мария Здравкова и сноубордистът Радослав Янков.

Българското присъединяване в Пекин стартира на 5 февруари и ще бъде намерено от най-хубавия ни скачач Владимир Зографски, който започва с присъединяване в квалификациите на късата шанца в събота сутринта. След това биатлонистите ни ще започват в смесената щафета на 4х6 км към 11:00 часа, а в ранния следобяд Павел Ангелов ще направи първите два манша в спускането с шейни.

 китай

Още от АЗИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР