Президентът на Китай ще посети Франция, Унгария и Сърбия на

...
Президентът на Китай ще посети Франция, Унгария и Сърбия на
Коментари Харесай

Какво значи странният избор на държавите, които Си Цзинпин ще посети в Европа

Президентът на Китай ще посети Франция, Унгария и Сърбия на фона на антисубсидийни следствия на Европейски Съюз и напрежението по отношение на шпионажа, Украйна и Тайван
Президентът на Китай Си Цзинпин ще посети Европа идната седмица за пръв път от пет години насам, в границите на обиколка, която ще обхване непредвидени страни - Франция, Унгария и Сърбия.

Посещението идва в миг, когато Китай се стреми да избегне комерсиална война с Европейски Съюз, до момента в който отношението към Пекин в блока се втвърдява след многочислените шпионски кавги и продължаващата поддръжка на Китай за Русия във войната в Украйна, написа в. " Гардиън ".

Първата спирка на Си ще бъде Париж. В понеделник той ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон и с ръководителя на Европейския Урсула фон дер Лайен.

" Китайското управление е много ясно за това, което желае ", споделя Абигаел Васелие, шеф по външните връзки в Merics, немски тинк-танк, фокусиран върху Китай. Си ще се концентрира върху лобирането против антисубсидийните инспекции на Европейски Съюз, изключително във връзка с електрическите коли, и върху стабилизирането на двустранните връзки, споделя Васелие.

През септември, в забележки, които необятно се възприемат като ориентирани към Китай, фон дер Лайен съобщи, че международните пазари са " наводнени с по-евтини електрически коли... [чиято] цена се поддържа изкуствено ниска посредством големи държавни дотации ". Проверките провокираха огромно неразбиране в Пекин, който ги счита за несправедливи и политически стимулирани.

В четвъртък ръководителят на Европейската комисия по въпросите на търговията загатна, че до юни може да бъдат наложени мита върху китайските електрически автомобили, откакто стартира следствие на държавната поддръжка за производството на електрически автомобили в Китай. Крайният период за налагане на ограниченията е 4 юли.

Китай " не може да си разреши да има от ден на ден ограничавания за европейския пазар ", споделя Васелие, само че в това време " на този стадий Китай няма оферта за Европа ". Това е по този начин, тъй като една от дългогодишните молби на Европа - и на Макрон - към Китай е Си да окаже напън върху Владимир Путин, президента на Русия, да приключи войната в Украйна. " Две години след началото на войната европейците схванаха, че... това няма да се случи ", споделя Васелие.

Професор Шен Динли, откривател на интернационалните връзки в Шанхай, споделя, че за Китай въпросът за Тайван е по-голям от този за Украйна.

Макрон, фон дер Лайен и Си се срещнаха за финален път персонално през април предходната година, когато европейците бяха на посещаване в Пекин. Макрон, който дойде с 50-членна бизнес делегация и си потегли с 18 съглашения за съдействие, подписани сред френски и китайски компании, провокира стихия по време на това пътешестване, когато съобщи, че Европа не би трябвало да се трансформира в " почитател на Америка " по въпроса за Тайван. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън нееднократно е заявявал, че Съединени американски щати ще защитят Тайван с военни средства при положение на опит за китайска анексия. " Когато френският президент посети Китай предходната година... той доста ясно съобщи: по въпроса за Тайван Франция би трябвало да има лична самостоятелна позиция ", споделя Шен. " Китай прави оценка неговата позиция. "

Личните връзки сред Си и Макрон се задълбочиха предходната година, когато китайският президент заведе френския си сътрудник на рядко пътешестване до Гуанджоу, град в Южен Китай. Следващата седмица Макрон ще върне услугата с посещаване в Горните Пиренеи, планински район на Франция.

Но макар персоналната химия сред Си и Макрон, " водачите на китайската комунистическа партия нямат другари. Те имат ползи ", споделя Чарлз Партън, старши помощник в Кралския институт за обединени услуги и някогашен английски посланик в Китай. " Това е метод безмилостно да прокарваш личните си ползи. "

" Където Китай вижда изгода от връзките с Европа като цяло, там го прави. Когато вижда изгода от това да се занимава с обособени лица, от време на време тъй като това подкопава цялото, тогава се занимава с обособени персони ", споделя Партън.

Разследването на Европейски Съюз по отношение на хипотетичната държавна поддръжка за автомобилната промишленост е едно от поредицата разпоредени от Брюксел инспекции на доставките за Европа, в това число на медицински произведения и вятърни турбини, които се продават на 50% от цената на тези, създадени в Европа - която дълго време се смяташе за водеща в бранша. Китай твърди, че комерсиалните следствия са политически стимулирани и че единственият губещ в една тарифна война ще бъде потребителят.

Акцентът върху двустранните връзки се слага в миг, когато връзките на Китай с блока стават все по-обтегнати. В Европейски Съюз също по този начин има опасения за дезинформация и задгранична интервенция, като сега е задържан помощник на немския евродепутат от " Алтернатива за Германия " Максимилиан Крах по съмнение в шпионаж в интерес на китайците.

На 24 април нидерландските и полските офиси на китайската компания за съоръжение за сигурност Nuctech бяха обискирани от регулаторите на Европейски Съюз в региона на конкуренцията като част от ново следствие за битка с задграничните дотации. Този ход, управителен от Европейската комисия, беше неотложно наказан от китайското министерство на търговията.

Тарифите за електрическите транспортни средства ще бъдат още по-притеснителни за Пекин. По данни на Rhodium Group предходната година вносът на електрически автомобили от Китай в Европейски Съюз е достигнал 11,5 милиарда $.

Си ще посети и един от най-близките си съдружници в Европа - премиера на Унгария Виктор Орбан. Китайско-унгарските връзки стават все по-близки през последните години. През февруари Китай предложи на Унгария да задълбочи връзките си в региона на правоприлагането, с което към този момент уютните връзки надвишиха икономическата сфера и минаха към съглашение за съдействие в региона на сигурността, което провокира угриженост в други страни от Европейски Съюз. Унгария към този момент е най-голямата база на Huawei отвън Китай, а в страната скоро ще бъде ситуиран първият европейски цех на производителя на коли BYD.

В подмяна на това Орбан е звучен покровител на Китай на интернационалните конгреси. На няколко пъти Унгария се опълчи на предложенията на Европейски Съюз, критикуващи Китай във връзка с правата на индивида.

Най-символичната спирка от обиколката ще бъде визитата на Си в Белград във връзка 25-годишнината от бомбардировката на китайското посолство в сръбската столица от страна на Съединени американски щати. Инцидентът, при който бяха убити трима китайски публицисти, провокира голям скок на антиамериканските настроения в Китай. Той също по този начин ускори враждебното отношение на Китай към НАТО, защото ударът беше осъществен по време на бомбардировките на алианса против Югославия.

Враждебността на Китай към НАТО е една от аргументите Пекин да резервира поддръжката си за Москва след нахлуването в Украйна. Посещението на Си ще " подсети на света, че въпреки Китай и Сърбия да са географски разграничени от евразийския континент, те споделят едни и същи ползи в региона на сигурността. Трябва да засилим съдействието си, с цел да преодолеем заканите за сигурността от страна на Съединени американски щати и НАТО ", споделя Шен.

Посещението в Белград не е толкоз значимо от стратегическа позиция, колкото срещите в Париж и Будапеща, само че тя се вписва в графика. И сигурно дава отговор на техните планове и ползи да подчертаят американското държание ", споделя Партън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР