Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че не е важно

...
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че не е важно
Коментари Харесай

Президентът на Кипър: Проблемът за името на Македония не е в същината на въпроса

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис съобщи, че не е значимо по какъв начин ще се споделя Бившата югославска република Македония (БЮРМ), а в същината на въпроса е да се подсигури, че в конституцията на тази страна не се слагат иредентистки цели, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

„ Ако имаше метод да се преодолеят текстове в македонската конституция, поставящи иредентистки цели, то името не би имало значение “, съобщи Анастасиадис в изявление пред Радио Proto, разяснявайки диалозите сред Атина и Скопие за името на някогашната югорепублика под егидата на Организация на обединените нации. „ Не бих имал нищо в противен случай да се назовават и Северна Гърция, в случай че желаят “.

„ Ако Гърция може, посредством вложения, да упражнява въздействие и да управлява прилежаща страна-лилипут, тогава се чудя какъв е този спор за името. Какво значение има името? “, съобщи президентът на Кипър.

Анастасидис предложи по време на договарянията с БЮРМ, Гърция да се концентрира върху отстраняването на членовете в конституцията на страната, които могат да бъдат възприемани даже като „ евентуална далечна опасност за Гърция “.

„ Защо “, попита той, „ Гърция да не се възползва от своята обстановка и не си обезпечи непосредствен сътрудник? Защото тя може и да се назова Северна Македония? Наистина ли се тормозим дали Александър Велики е грък или не? Позволяваме си да влизаме в спор по отношение на неоспорим факт “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР