Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че страната му

...
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че страната му
Коментари Харесай

Токаев: Казахстан преживя опит за преврат, координиран от единен център

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев съобщи през днешния ден, че страната му е претърпяла опит за прелом, съгласуван от, както се изрази, " обединен център ", предава Ройтерс.

В речта си на онлайн срещата на ръководения от Русия боен съюз Организация на Договора за групова сигурност (ОДКС) Токаев съобщи, че редът в Казахстан е възобновен, само че продължава преследването на " терористите ". " Под прикритието на спонтанни митинги избухна вълна от безредици (...) Стана ясно, че главната цел беше да бъде подкопан конституционният ред и да бъде завзета властта. Става въпрос за опит за прелом ", сподели той.

Демонстрациите против повишение на цената на горивото започнаха доскоро повече от седмица, само че след това прераснаха в митинг въобще против държавното управление на Токаев и индивида, от който той пое президентския пост - 81-годишният Нурсултан Назарбаев.

" Основният удар беше ориентиран против (град) Алмати. Падането на този град би разчистило пътя за завладяване на гъсто обитаемата южна част на страната, а по-късно и на цялата страна ", сподели през днешния ден Токаев. " След това те имаха намерение да завладяват столицата ", добави той.

По думите на казахстанския водач скоро ще завърши огромната интервенция за " противопоставяне на тероризма ", както и задачата на ОДКС, в която вземат участие 2030 военни и 250 единици военна техника. Токаев отбрани решението си да предложения в страната ръководените от Русия войски и сподели, че подозренията за легитимността на задачата се дължат на неналичието на информация. Той даде обещание, че Казахстан скоро ще даде доказателства на интернационалната общественост какво се е случило.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР