Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев печели категорично вчерашните предсрочни президентски

...
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев печели категорично вчерашните предсрочни президентски
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев печели категорично вчерашните предсрочни президентски избори

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев печели изрично вчерашните предварителни президентски избори в най-голямата страна в Централна Азия, съобщи Франс прес, като се базира на предварителните резултати.
 
Шейсет и девет годишният Токаев, който пристигна на власт през 2019 година, е получил 81,31% от гласовете съгласно предварителната информация, публикувана през днешния ден от Централната изборна комисия. По нейни данни изборната интензивност е достигнала 69,44%.
 
Както се очакваше, петимата противници на президента извършиха ролята на статисти - никой от тях не събра над 3,42%, отбелязва Агенция Франс Прес. Нововъведение на изборите, опцията " срещу всички " бе избор на 5,8% от гласоподавателите.
 
Богат на естествени запаси и ситуиран на значим търговски кръстопът, през януари Казахстан изпадна в безпорядък, когато демонстрации против скъпотията прераснаха в вълнения, взели 238 жертви, преди да бъдат грубо потушени.
 
Страната към момента е травмирана от тази рецесия. Като знак за това, че напрежението не е отминало, предходната седмица управляващите оповестиха, че са арестували седмина последователи на живеещ в заточение опозиционер, упрекнати в подстрекаване към държавен прелом.
 
Централна тематика в предизборната акция на Токаев бе планът му за създаване на по-справедлив, " Нов Казахстан ". Икономическите компликации обаче се резервират, както и властническите рефлекси на властта.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР