Президентът на Казахстан говори за опасността от езикови патрули в

...
Президентът на Казахстан говори за опасността от езикови патрули в
Коментари Харесай

Казахстан рискува да повтори украинските грешки

Президентът на Казахстан приказва за заплахата от " езикови патрули " в републиката - националистически групировки, които ревизираха рускоговорящите жители за притежаване на казахски език. Касим-Жомарт Токаев счита сходни патрули за „ провокация на специфичните служби “. Кой в действителност би могъл да стои зад основаването на тези групи и към кого беше ориентирано изказването на казахстанския водач?

Организирането на " езикови патрули " и случаите на дискриминация са ориентирани към подкопаване на националното единение, сподели президентът на републиката Касим-Жомарт Токаев в петък, изказвайки се пред Народното събрание на Казахстан. Според него е недопустимо външните спорове да бъдат употребявани за разпалване на етническа ненавист и образуване на разломни линии измежду казахстанците.

„ Всички тези дейности се провеждат от професионални провокатори, настоящи по инструкции на професионални или специфични служби. Всички тези дейности на езика на професионалните специфични служби се назовават дейни ограничения. Те, за жалост, има къде да се проведат и у нас “, изясни Токаев. Вярно, той не посочи за какви „ външни спорове “ става дума и чии специфични служби – казахстански или задгранични.

Според Токаев провокаторите, без значение къде живеят, каквито и паспорти да употребяват, „ не би трябвало и не могат да подкопават нашето единение, правото на страната ни да води самостоятелна политика “. „ Поради своята история и етническа специфичност Казахстан остава многоезична страна и това е нашият плюс, нашето преимущество “, акцентира президентът.

„ Сега в Казахстан на практика няма езикови патрули - по-голямата част от тях изчезнаха, откакто управляващите изпратиха част от управлението на Комитета за национална сигурност в следствения арест след януарските митинги “, разяснява Марат Шибутов, член на Националния съвет на публичното доверие при президента на Казахстан. „ Между другото, това демонстрира кой е провел тези антируски проекти”, акцентира той.

Според специалиста след ареста на върхушката на КНС броят на националистическите деятели, в това число „ борците “ против всичко съветско, внезапно е намалял в страната. „ Езиковите патрули изгубиха, да кажем, централизиран надзор. Ако понякога се появяват някъде, значи това е самодейност на място от „ горещите глави “. Думите на Токаев служат като предизвестие, тъй че никой да не си намерения да продължи тази порочна процедура “, означи анализаторът. Сега рускоезичната общественост, съгласно Шибутов, се употребява с всички права наедно с титулярния етнос, тъй че няма останали междуетнически проблеми – „ всичко е безшумно “.

Припомняме, че през август предходната година в пресата се появиха известия, че националисти са организирали инспекция за използването на казахски език в търговски обекти и заведения за публично хранене. По-специално, влогърът Куат Ахметов разгласява поредност от видеоклипове за „ езикови набези “, които провокираха публичен митинг. На фрагментите се виждат спорове, зародили заради обстоятелството, че продавачите не обслужват него и други клиенти на държавния език.

Първият заместник-ръководител на президентската администрация Даурен Абаев по-късно сподели, че е незаслужено да се приказва за нарушение на правото на рускоезичните в републиката на фона на обстановката с по този начин наречените езикови патрули, само че самия назова такива прецеденти възмутителни. Казахстанските правоприлагащи органи заведоха наказателно дело против Ахметов по член за разпалване на " обществена, национална, племенна, расова, класова или религиозна ненавист ". Заплашва го до седем години затвор. След това Ахметов избяга в Украйна. Министерството на вътрешните работи на Русия забрани на Ахметов да влиза в страната ни за 50 години, а каналът му в “Ютюб” беше блокиран.

Езиковият въпрос не е единственото нещо, което засенчва партньорството сред Москва и Нурсултан. В началото на април Тимур Сюлейменов, първият заместник-ръководител на администрацията на Токаев, по време на посещаване в Брюксел, сподели, че Казахстан отхвърля да помогне на Русия да заобиколи глобите, наложени от западните страни. А в средата на април Министерството на защитата на Казахстан разгласи отхвърли си да организира церемониал на 9 май. Освен това, като че ли по стичане на събитията, в този миг в републиката беше на посещаване заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Узра Зея.

Всъщност в последно време съвсем никой не е чувал за езикови патрули в Казахстан, само че проблемите в връзките с Русия остават, споделя Владимир Лепехин, общоприет шеф на Московския институт за ЕАИС, някогашен народен представител на Държавната дума. „ В Казахстан към момента има неписана инструкция: руснаците във властта да не заемат никакви управителни позиции, да не се поддържа бизнесът на рускоговорящите. Това е аксиома. Следователно руснак не може даже да се изкачи на междинна позиция, в случай че има казахстански претендент за същата позиция “, оплака се събеседникът.

Според специалиста сходно нарушение на права се демонстрира на ежедневно равнище в съвсем всяка област. „ Ако рускоезичната общественост беше по-активна, да вземем за пример, щяха да създадат публично следствие на случаи на дискриминация против съветски общественици или предприемачи. Ако сходни случаи бяха оповестени, тогава най-малко щяхме да забележим реакцията на казахстанските управляващи и да създадем спомагателни изводи. Дотогава нищо не се е трансформирало. Като цяло такава линия е типична за съвсем цялото постсъветско пространство. Само Русия води интернационална вътрешна политика “, означи анализаторът, припомняйки сходните неточности и проблеми в Украйна през последното десетилетие.

Що се отнася до изказванията на Токаев, Лепехин вижда в това нищо повече от дипломатически жест, съвпадащ с телефонен диалог с съветския сътрудник, извършен малко след речта на Токаев в Народното събрание.

„ Това е един тип защитна мрежа, с цел да не се влиза в неприятна полемика с Москва и да не се разпалват пристрастености в самата република. Но това изказване на Токаев надали ще бъде последвано от доближаване. Подобна изразителност е ориентирана извънредно към външна публика, най-вече към Русия. В случай на каквато и да е междуетническа ескалация, Токаев ще каже и на Москва: „ Помните ли, че съм срещу всичко това? “, допуска политологът.

В петък Токаев е провел телефонен диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин, като са разискали разширението на търговско-икономическото съдействие и работата в границите на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС). Кремъл акцентира, че водачите са удостоверили „ настроенията за всестранно подсилване на двустранните връзки на съюзническо и стратегическо партньорство “. Според пресслужбата на казахстанския държавен глава Токаев е благодарил на Путин, че го е поканил на юбилейната среща на върха на ОДКБ в средата на май в Москва.

В същото време прессекретарят на съветския водач Дмитрий Песков сподели, че президентите не са обсъждали тематиката за излизането на Казахстан от Митническия съюз на ЕАИС. „ Не “, сподели Песков пред публицисти, отговаряйки на въпроса дали сходна тематика е на дневен ред.

Слуховете за отдръпването на Казахстан от общото пространство се появиха в медийното пространство след началото на съветската интервенция в Украйна. Някои казахстански специалисти също започнаха да приканват за това. Например политологът Досим Сатпаев прикани за овакантяване на ЕАИС.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР