Президентът на Израел призова премиера Бенямин Нетаняху незабавно да спре

...
Президентът на Израел призова премиера Бенямин Нетаняху незабавно да спре
Коментари Харесай

„Целият свят ни гледа, опомнете се“: Кървави протести в Израел заради спорни съдебни реформи

Президентът на Израел прикани премиера Бенямин Нетаняху " неотложно да спре законодателния развой ", откакто министър председателят провокира необятни митинги, като уволни своя министър на защитата поради несъгласие против правосъдните промени, съобщи Sky News.

Президентът Исак Херцог, президентът, който би трябвало да остане над политиката, сподели, че „ очите на целия свят са ориентирани към вас “ следуволнението наНетаняху от Йоав Галант в неделя.

Галант разруши редиците си, защото все по-голям брой резервисти от израелските отбранителни сили започнаха стачка в символ на митинг срещупредложенията на държавното управление.

Предложенията плануват министрите да държат по-голям надзор върху назначенията на съдии, в това число във Върховния съд, като в същото време понижават способността на този орган да постанова несъгласие на законодателство или да се произнася против държавното управление.

Десетки хиляди протестиращи излязоха в неделя вечерта, блокирайки основната автомагистрала на Тел Авив и разбивайки барикадите покрай дома на Нетаняху в Йерусалим. Демонстрации имаше и във Беершеба и Хайфа.

Херцог съобщи: „ Обръщам се към министър-председателя, членовете на държавното управление и фирмите и членовете на обединението: възприятията са тежки и мъчителни. Дълбока угриженост обгръща цялата нация. Сигурността, стопанската система, обществото – всички са застрашени. Очите на целия народ на Израел са върху вас. Очите на целия еврейски народ са върху вас. Очите на целия свят са върху вас. "

„ В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността ви приканвам неотложно да спрете законодателния развой. Апелирам към ръководителите на всички фракции в Кнесета, както коалиция, по този начин и съпротива, да слагат жителите на страната над всичко друго и да работят отговорно и самоуверено без повече закъснение ", добави той.

" Опомнете се! Това не е политически миг, това е миг за водачество и отговорност. "

В изказване в неделя вечерта представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън сподели:

„ Продължаваме мощно да призоваваме израелските водачи да намерят компромис допустимо най-скоро. Вярваме, че това е най-хубавият път напред за Израел и всичките му жители. Както президентът Джо Байдъннаскоро разиска с министър-председателя Нетаняху, демократичните полезности постоянно са били и би трябвало да останат признак на връзките сред Съединени американски щати и Израел. Демократичните общества са подсилени от инспекции и салда и фундаменталните промени в една демократична система би трябвало да се преследват с допустимо най-широка основа на социална поддръжка. “

Хората излязоха на улиците през последните 13 седмици, с цел да стачкуват против правосъдния проект в най-големите демонстрации в 75-годишната история на страната.

Един от стачкуващите в неделя съобщи пред Sky news, че препоръчаната съществена промяна на правосъдната система " поврежда страната и единството й ".

„ Наистина се опасявам за бъдещето на тази страна “, сподели той.

Очаква се митингите да продължат тази седмица, до момента в който дясното и твърдо консервативно държавно управление се пробва да прокара предложенията си през Кнесета, неговия законодателен орган, като университетите афишират обща стачка за понеделник.

Шефът на израелската полиция съобщи, че чиновниците няма да позволен публични вълнения и увреждане на знаците на държавното управление.

Нетаняху „ опасност за сигурността “

Часове след известието, че Галант е уволнен, генералният консул на Израел в Ню Йорк Асаф Замир подаде оставка.

Той сподели, че е време той " да се включи в борбата за бъдещето на Израел ".

Опозиционният водач Яир Лапид написа в Туитър, че Нетаняху се е трансформирал в „ опасност за сигурността наИзраел “.

Галант прикани за пауза в законодателството до след празниците за Деня на независимостта идващия месец, цитирайки опасност за националната сигурност на Израел.

В събота той разяснява:

„ Заявявам мощно и обществено, в името на сигурността на Израел, в името на нашите синове и дъщери, законодателният развой би трябвало да бъде спрян. Победата на една страна, без значение дали е в залите на Кнесета (бел.ред. израелския парламент) или по улиците на нашите градове, ще докара до загуба за Израел. "

Кабинетът на Нетаняху не даде повече детайлности, само че неговият министър на публичната дипломация сподели, чеГалант е бил известен за уволнението му, откакто е бил извикан в кабинета на премиера.

Беше му казано, че Нетаняху „ към този момент няма никакво доверие в него и по тази причина е уволнен “.

В изказване след уволнението си Галант отсече: „ Сигурността на Израел постоянно е била и постоянно ще остане задачата на моя живот “.

Негов заместител не е разгласен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР