Президентът на Иран Хасан Рохани заяви в сряда, че Техеран,

...
Президентът на Иран Хасан Рохани заяви в сряда, че Техеран,
Коментари Харесай

Рохани обвини САЩ и Саудитска Арабия за конфликта в региона

Президентът на Иран Хасан Рохани съобщи в сряда, че Техеран, че не желае спор в района и упрекна Съединени американски щати и водена от Саудитска Арабия военна коалиция, че са почнали война в Йемен, оповестяват иранските осведомителни организации.

"Не желаеме спор в района... Кой стартира спора? Не йеменците. Саудитска Арабия, Емирствата, Америка, някои европейски страни и ционисткият режим в Израел започнаха войната в този район ", сподели Рохани във видео послание, излъчено от иранските медии.

Хасан Рохани също по този начин уточни, че йеменските хуси са нападнали през уикенда саудитските петролни уреди като "предупреждение " след офанзивите против лечебни заведения, учебни заведения и пазари в Йемен, които, съгласно него, са дело на обединението, ръководена от Саудитска Арабия. Според него това е било предизвестие за Рияд да спре войната в Йемен и добави, че Техеран вижда доказателство за това във обстоятелството, че нападението на йеменските хуси е било ориентирано към саудитската петролна промишленост вместо към учебно заведение или лечебни заведения.

Президентът на Иран разяснява също, че обвиняванията, че Техеран стои зад офанзивите на саудитската петролна инфраструктура, са направени "под напън " от страна на Вашингтон.

Проиранските йеменски бунтовници хуси поеха отговорност за офанзивите с дронове през уикенда по огромни петролни рафинерии на компанията "Сауди Арамко ", само че Съединени американски щати обявиха, че Иран стои зад нападенията, а Саудитска Арабия означи, че е подготвена да покаже, че оръжията, употребявани при нападенията, са създадени от Иран.

Обвиненията на Рохани са факт, откакто ден по-рано висшият ирански водач аятолах Сайед Али Хаменей съобщи, че Иран няма да води каквито и да е договаряния със Съединени американски щати, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР