Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу повдигна въпроса за военните репарации

...
Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу повдигна въпроса за военните репарации
Коментари Харесай

Президентът на Гърция поиска репарации за ВСВ при посещение в Германия

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу п овдигна въпроса за военните репарации по време на визитата си в Германия в четвъртък, написа " Грийк рипортър ".

На срещата си с немския си сътрудник Франк-Валтер Щайнмайе р тя акцентира " изключителната значимост на въпроса за военните репарации и окупационния заем ".

Тя добави, че разговорът по въпроса " ще бъде от изгода и за двете страни и разрешаването на минали разногласия ще помогне за подсилване на двустранното съдействие за бъдещето ".

През април 2015 година Гърция оцени военните репарации на еквивалента на 278,7 милиарда евро (еквивалент на 389 милиарда евро през 2023 г.).

Докато няколко немски политици и членове на Бундестага приканват федералното държавно управление да компенсира финансово Гърция за последствията от нацистката окупация, немското държавно управление упорства, че въпросът за репарациите е решен .

През 1990 година Западна Германия и Източна Германия подписаха Договора за дефинитивно споразумяване във връзка с Германия ( " Споразумение две плюс четири " ) с някогашните съюзнически страни Съединените щати, Обединеното кралство, Франция и Съветския съюз .

Този контракт трябваше да затвори всички отворени въпроси по отношение на Германия и последствията от Втората международна война и да проправи пътя за обединяването на Германия. Германия смята този контракт за финален правилник, който завършва въпроса за откритите репарации, направени в предходни контракти като Лондонското дългово съглашение.
 Гърция възобнови апелите си Германия да й изплати репарации за ВСВ
Гърция възобнови апелите си Германия да й изплати репарации за ВСВ

Германия отхвърля да договаря по проблема

Като се остави настрани въпросът за военните репарации, Сакеларопулу акцентира отличните връзки и вероятностите за още по-тясно съдействие сред Гърция и Германия.

Гръцкият президент се базира на споделената визия на двете страни, която съгласно нея се основава на върховенството на закона и отбиване на всички форми на ревизионизъм.

Сакеларопулу сподели, че визитата й в Германия е доказателство за отличното равнище на връзки сред двете страни и сподели, че срещата ще насърчи " общото усещане по поредност от съществени въпроси, засягащи провокациите на нашето време ".

Щайнмайер акцентира огромната отговорност на политиците в настоящето мъчно време и вероятностите за развиване на още по-тесни и другарски връзки сред двете страни.

Той изрази задоволството си от първото посещаване на Сакеларопулу в Германия, като посочи, че то се е забавило заради пандемията, като в същото време изрази увереността си, че " интензивните разисквания " сред двамата президенти доста ще допринесат за по-нататъшното подсилване на към този момент околните и другарски двустранни връзки.
 Полша отново подхвана тематиката за репарациите от ВСВ
Полша отново подхвана тематиката за репарациите от ВСВ

Страната прави оценка загубите, породени от Германия на 6.2 трилиона злоти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР